Annons

Tvist om chockhöjd hyra i Lysekil löst

Lysekil ​När hyresgästerna bytte sin trea mot en femrummare i samma fastighet fick de sin drömlägenhet. Efter ett halvår kom kravet från värden som en kalldusch: flytta eller gå med på en hyreshöjning på drygt 3 500 i månaden. Nu har fallet varit uppe i hyresnämnden.

I 15 år har Kalle (fingerat namn) bott i en mindre hyresfastighet i Lysekil. Senhösten 2006 kom han och den dåvarande fastighetsägaren, som också bodde i huset, överens om att byta lägenheter. Ungefär samtidigt fick fastigheten nya ägare, ett par med barn i skolåldern.

I september 2007 fick Kalle först veta att ägarna planerade att flytta till Lysekil och att de tyckte att femrummaren var mest lämplig för dem. Månaden därefter var Kalles kontrakt uppsagt.
Fastighetsägarna vände sig till hyresnämnden i Göteborg när Kalle vägrade att flytta. Om det inte gick att bryta kontraktet krävde de att lägenheten får en ”fast och skälig” marknadshyra. Det skulle innebära att månadskostnaden hamnade på 9 300 kronor, drygt 3 500 mer än tidigare.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I mitten av maj togs fallet upp av hyresnämnden, som då presenterade ett förlikningsförslag. Nu har båda parter accepterat budet som innebär att kontraktet upphör att gälla 1 maj med uppskov av flytten till den 1 augusti. Hyresgästerna får också en flyttersättning på 60 000 kronor.

Helst hade paret velat bo kvar i den fräscha femman.
– Men när läget blev som det blev kändes det rätt att ta budet, säger Kalle.
För tillfället är det oklart vart han och sambon ska ta vägen. Troligtvis blir det först ett boende av mer tillfällig karaktär i väntan på en mer permanent lösning.
– Jag är positiv och tror att vi kommer att hitta något. Vi kommer i alla fall inte att hamna på gatan, säger Kalle.

Annons
Läs också Har du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämnden Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.