HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvist om ny hyresmodell i Södertälje

Södertälje Över 20 000 lägenheter i Södertälje ska få rättvisare hyror. Men efter en konflikt ingår inte Hyresgästföreningen längre i arbetet med den nya hyresmodellen.

Arbetet med den nya hyresmodellen som pågått i två år, kommer att bestämma hur höga hyror hyresgästerna i Södertälje ska ha i framtiden. Modellen som är nästintill klar, ersätter den gamla modellen som funnits sedan 1997 och innebär att poäng sätts utifrån lägenhetens standard, läge och på hur hög servicenivån är. Ju fler poäng ju högre hyra.
– I dag skiljer det jättemycket på allmännyttans hyror och hyrorna hos privata fastighetsägare i vissa områden, även om lägenheterna är ganska lika. Med det nya systemet ska en trea i Ronna ha lika hög hyra oavsett om den ägs av Telge Bostäder eller Graflunds, säger Eva Nygren, vd på Telge Bostäder

Hyresgästföreningen i Stockholm har varit med och förhandlat om den nya modellen sedan start, men för några veckor sedan bröts samarbetet. Skälet var att Hyresgästföreningen krävde att det nya hyressystemet ska vara ett nollsummespel, höjs hyran i en lägenhet ska den sänkas i en annan.
– Det har varit underförstått att det ska vara ett nollsummespel hela tiden vi har förhandlat, vi går inte med på att hyrorna höjs för hyresgästkollektivet, säger Sefkan Salbori, förhandlare på Hyresgästföreningen Stockholm.

Läs ocksåHyresgästföreningen mobiliserar mot marknadshyror

Men Eva Nygren, ordförande i Hyreskommittén där förhandlingar om det nya hyressystemet sker, säger blankt nej till Hyresgästföreningens krav på nollsummespel.
– De har inte sagt något om det under hela tiden förrän nu när vi nästan är klara, menar Eva Nygren. 

Nu kommer Telge Bostäder, Telge Hovsjö och Fastighetsägarna Stockholm att fortsätta arbetet utan Hyresgästföreningen. När modellen är på plats kommer sedvanliga förhandlingar att ske mellan Hyresgästföreningen och bostadsbolagen.
– Målet var att ha klar en ny hyresmodell som skulle kunna användas vid förhandlingarna om 2014 års hyror som påbörjas i höst, men vi får se hur det går, säger Eva Nygren.

Cirka 24 000 hyresgäster berörs av den nya hyresmodellen, cirka 12 000 hos allmännyttiga bolagen Telge Bostäder och Telge Hovsjö och cirka 12 000 hyresgäster hos privata bolag i Södertälje som Akelius och Graflunds.

Läs ocksåHär är Hyresgästföreningens nya förbundsstyrelse

 

Läs också Helsingborgspolitiker hade soffhäng med Marie Linder Gnestahyresgäster kompenseras för brist på varmvatten Järvaveckan lockar med möten och mingel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.