Annons

Tvisten om Varbergs hyror fortsätter i hyresnämnden

Göteborg I dag tar hyresnämnden upp konflikten mellan Fastighetsägarna i Varberg och Hyresgästföreningen. I potten ligger hyrorna för 1 400 hyresgäster.

Det var i februari i år som konflikten om hyrorna i Varberg inleddes. Då valde Fastighetsägarna, som förhandlar hyrorna för drygt 80 privata fastighetsägare i Varberg, att strandade årets hyresförhandlingar. Fastighetsägarna ville se högre hyreshöjningar än Hyresgästföreningen, och att fastighetens läge i högre utsträckning skulle få påverka hyresnivån. Fastighetsägarna vill se hyreshöjningar på upp till fem procent. Hyresgästföreningen förslag låg kring 0-3 procent, med en snitthöjning på 1,7 procent.

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Direkt efter att Fastighetsägarna lämnat förhandlingsbordet började organisationen skicka ut brev till sina hyresgäster, där man uppmanade varje enskilt hushåll att godkänna den föreslagna höjningen. Enligt organisationen själv har runt 800 hyresgäster självmant godkänt den föreslagna hyreshöjningen. Ännu har ungefär 1 400 hushåll valt att inte acceptera sin fastighetsägares förslag, varför frågan gått till hyresnämnden.

 

Det som hyresnämnden ska ta upp idag är dock inte själva hyreshöjningen. Istället handlar det om huruvida Fastighetsägarna har rätt att ansöka om hyreshöjning över huvud taget. Hyresgästföreningen menar nämligen att Fastighetsägarna begått en rad formella fel när organisationen i februari beslöt att avbryta förhandlingarna.  

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det finns ett antal steg som ska följas innan man kan stranda en förhandling men som inte har följts i det här fallet, säger Conny Borup, jurist hos Hyresgästföreningen.

 

– Därför anser vi att hyresnämnden ska avvisa Fastighetsägarnas begäran om att få hyran prövad.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

 

Annons

Det är långt ifrån säkert att hyresnämnden hinner fatta beslut under dagens sammanträde. Oavsett vilket har båda parter rätt att överklaga till Svea hovrätt. Själva sakfrågan – hyreshöjningen – kommer därefter i någon form också att komma upp i hyresnämnden.

 

Eftersom Hyresgästföreningen menar att Fastighetsägarna lämnat förhandlingsbordet på ett formellt sätt felaktigt sätt har man också krävt motparten på ett rekordstort skadestånd: 4,7 miljoner kronor. Också detta skadeståndskrav ska prövas av hyresnämnden. Om hyresnämnden finner att inga formella fel begicks när Fastighetsägarna strandade förhandlingarna kommer dock Hyresgästföreningen att dra tillbaka sitt skadeståndskrav.

Läs också Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.