Annons

Tyst i Linköping trots större vinstuttag

Östergötland Kampanjen mot vinstuttagen i Norrköping har fått hård kritik. Lars Stjernkvist tycker det är oseriöst när Hyresgästföreningen verkar blunda för kommuner som gör större uttag.
Foto: Susanne Lundbäck
Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.

– I Stockholm tar man ut miljardbelopp och i Linköping nästan 60 miljoner kronor. Varför framställer man Norrköping som en värsting när det faktiskt finns värstingar? säger Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.

Tar ni ut för stora vinster?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Nej, jag tycket inte det. De 15 miljoner som vi tar ut är fullt rimligt. Vi ligger på någon slags normalnivå jämfört med andra kommuner. Men vill man komma åt avarter bör man peka på de som är avarter.

Men Hyresgästföreningen slår i från sig kritiken mot deras kampanj ”Ska det se ut så här?”.

– Det är det dummaste argumentet jag hört. Det är okej att göra fel, för det finns andra som gör mer fel. Det är vad han säger, säger Björn Johansson, ordförande i region Sydost.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

Varför driver ni inte en sådan kampanj i Linköping?

– Det gör man väl men på ett annat sätt. Men det lokala engagemanget har varit så starkt i Norrköping och då blir det kraftfullare.

Saknas ett sådant engagemang i Linköping?

Läs ocksåAnitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt”Anita Andersson Landegren är hyresgäst hos Hyresbostäder i Norrköping.

– Det säger jag inte, men det drivs så starkt i Norrköping för att det finns ett så starkt lokalt engagemang där.

Annons

Men Linköping plockar ut mer pengar än Norrköping?

– Fast Norrköping sticker ut något otroligt om du tittar på hur mycket man plockar ut i förhållande till vad man stoppat in. Norrköpings kommun har stoppat in 25 miljoner men tar årligen ut en avkastning på 16 miljoner. Det är ju siffror som du bara hittar i människohandel och narkotikahandel, säger Björn Johansson.

Läs också Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.