HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tyst i Linköping trots större vinstuttag

Östergötland Kampanjen mot vinstuttagen i Norrköping har fått hård kritik. Lars Stjernkvist tycker det är oseriöst när Hyresgästföreningen verkar blunda för kommuner som gör större uttag.
Foto: Susanne Lundbäck
Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.

– I Stockholm tar man ut miljardbelopp och i Linköping nästan 60 miljoner kronor. Varför framställer man Norrköping som en värsting när det faktiskt finns värstingar? säger Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.

Tar ni ut för stora vinster?

Läs ocksåHyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

– Nej, jag tycket inte det. De 15 miljoner som vi tar ut är fullt rimligt. Vi ligger på någon slags normalnivå jämfört med andra kommuner. Men vill man komma åt avarter bör man peka på de som är avarter.

Men Hyresgästföreningen slår i från sig kritiken mot deras kampanj ”Ska det se ut så här?”.

– Det är det dummaste argumentet jag hört. Det är okej att göra fel, för det finns andra som gör mer fel. Det är vad han säger, säger Björn Johansson, ordförande i region Sydost.

Läs ocksåInger Borg vald till ordförande – föreningsdialoger skapade det förtroende som krävdesInger Borg, regionordförande Sydost.

Varför driver ni inte en sådan kampanj i Linköping?

– Det gör man väl men på ett annat sätt. Men det lokala engagemanget har varit så starkt i Norrköping och då blir det kraftfullare.

Saknas ett sådant engagemang i Linköping?

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

– Det säger jag inte, men det drivs så starkt i Norrköping för att det finns ett så starkt lokalt engagemang där.

Men Linköping plockar ut mer pengar än Norrköping?

– Fast Norrköping sticker ut något otroligt om du tittar på hur mycket man plockar ut i förhållande till vad man stoppat in. Norrköpings kommun har stoppat in 25 miljoner men tar årligen ut en avkastning på 16 miljoner. Det är ju siffror som du bara hittar i människohandel och narkotikahandel, säger Björn Johansson.

Läs också Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna Regionens medlemstapp ska fixas vid dörren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.