HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tyst? Inte på Södra Ryds bibliotek

Skövde Glöm hyschande bibliotekarier och tyst bokläsande. På biblioteket i Skövdeförorten Södra Ryd är möten, integration och samtal lika viktiga som böcker.
Foto: Karin Gistedt
Biblioteket i Södra Ryd i Skövde är platsen för möten, integration och lärande. Urva Batoool från Pakistan och Hania Qazi från Afghanistan möts på biblioteket för att förbättra sin svenska.

– Vad har ni gjort sedan vi sågs här förra veckan? Och kom inte och säg att ni bara har lagat mat och städat.

De sex kvinnorna runt bordet brister ut i skratt åt läraren Cams fråga. Det är tydligt att de varit med om den här lektionsinledningen tidigare.

Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

Vi är på biblioteket i Södra Ryd. En förort norr om Skövde med drygt 6 000 invånare varav nästan 60 procent har utländsk bakgrund.

Cameron Ross, eller Cam som han kallas, har just dragit igång dagens lektion i svenska. Kursen ges genom ett samarbete mellan studieförbundet ABF och biblioteket. Den vänder sig till personer som är nya i Sverige och som vill förbättra sin vardagssvenska.

”Jag brinner för att hjälpa nyanlända att lära sig svenska”, säger Cameron Ross från ABF.

52-åriga Carla Garcia blir ut först med att svara på Cams fråga om den senaste veckans aktiviteter.

– Jag har tittat på Bonusfamiljen på teve, följt med min dotter på simtävling och så var jag just med på handarbetscafét här ute i biblioteket, säger hon.

Kursen i svenska ges genom ett samarbete mellan Studieförbundet ABF och biblioteket i Södra Ryd.

Övningen är en uppvärmning. Ett sätt att få deltagarna att komma igång och tala svenska. Några ord blir fel, men alla gör sig förstådda. Ibland med kroppsspråk och varandras hjälp.

– Svenskakurserna här på Ryds bibliotek är ett bra komplement till SFI-utbildningen på Regementsgatan inne i stan, säger Hania Quazi och får medhåll av Urva Batool.

Läs ocksåLockar och skrämmer: Beslutet att ombilda klyver Göteborg – ”Ett för bra erbjudande för att missa”Hundra hushåll på Bondegärdet har fått erbjudande om ombildning, bland dem Bachir Talanis (till höger). I Latif Useins hus är det däremot inte aktuellt för närvarande. Han skulle heller inte vara intresserad av att köpa, säger han.

– Här blir det mer tid att tala svenska. SFI:n är också bra men där är vi 25 personer i klassen. Det blir mest att man lyssnar på läraren eller arbetar i böckerna, säger hon.

Kursdeltagarna är alla flitiga biblioteksbesökare. Hania har exempelvis varit här varje vardag den senaste veckan för att studera matematik.

– Biblioteket är en mötesplats för oss i Ryd. Det är här man ses, går kurser och studerar, säger hon.

Läs ocksåFrågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter?Anne-Lott Andersson är en av hyresgästerna i kvarteret Armborstet.

Ute i biblioteket visar föreståndaren Sara Andersson hur biblioteket är organiserat för att passa just Rydsborna.

– Det första man möts av när man kommer hit är hyllorna med böcker på många olika språk och lättlästa böcker som passar bra när man ska lära sig svenska, säger hon.

Bibliotekspersonalen Doris Andersson och Sara Andersson ser biblioteket i Södra Ryd främst som en mötesplats.

Men på Södra Ryds bibliotek sker, som sagt, inte bara boklån.

Förutom kursen i svenska och handarbetscafét varje onsdag är det här platsen för en rad aktiviteter, utbildningar och informationsträffar. Omvandlingen började för några år sedan.

– Vi har gått från ett traditionellt bibliotek till en öppnare mötesplats där vi främjar språket, läsningen och samtalet på nya sätt, säger Sara Andersson.

Agdas Moammer får hjälp av Agneta Helmer Eriksson med stickningen. Varje onsdag träffas de och de andra i ABF:s handarbetscafé på biblioteket i Södra Ryd i Skövde för att handarbeta, fika och umgås. ”Det betyder jättemycket att få komma hit och prata svenska”, säger Agdas.

På temat ”Nyfiken på…” bjuder biblioteket och ABF in till kvällar då Rydsbor berättar om sina hemländer och visar bilder. I bland blir det även dansuppvisning innan allt avslutas med fika.

Kursen ”Skriv ditt liv” vänder sig till dem som vill skriva självbiografiskt och för de allra yngsta arrangeras det sagostunder.

– Dessutom är vi glada över att ha kommunens medborgarservice här på biblioteket. Det är Tarek Al Alwani som finns på plats för att vägleda Rydsborna i kontakten med myndigheter eller om en krånglig blankett ska fyllas i, säger Sara Andersson.

Fakta: Här kan du lära dig svenska
 • Språkvän, språkcafé, språkträff. Det finns många namn på grupper som träffas för att träna vardagssvenska.
 • Studeförbund, kyrkor, kommuner och regioner är några av dem som ordnar språkträffar. Googla för att hitta.
 • De flesta kommuner har invandrarservice eller samhällsvägledning som kan tipsa om mötesplatser.
Fakta: Fler aktiviteter i Södra Ryd
 • ABF-kursen ”Greppa arbetsmarknaden” lär ungdomar hur man söker jobb.
 • Svenskundervisning för invandrare i Parkstugan.
 • På fritidsgården Flamman kan ungdomar få läxhjälp, spela spel och fika till bra pris.
Fakta: Svenska bibliotek - Så funkar det
 • De flesta biblioteken i Sverige tillhör det allmänna biblioteksväsendet. Det vill säga är finansierade av kommuner, regioner eller staten.
 • De allmänna biblioteken ska verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning.
 • Enligt lagen ska biblioteken ägna särskild uppmärksamhet åt personer med funktionsnedsättning, de nationella minoriteterna och personer som har annat modersmål än svenska. Det sistnämnda innebär bland annat att biblioteken ska erbjuda litteratur på de nationella minoritetsspråken, andra språk än de nationella minoritetsspråken och svenska, samt lättläst svenska.
 • Folkbiblioteken är Sveriges mest spridda kulturinstitution, med 63 miljoner fysiska besök år 2017.  enligt Kungliga bibliotekets statistik.
 • Huvudman för folkbiblioteken är oftast kommunen, men idag drivs också ett litet antal folkbibliotek av företag, föreningar eller stiftelser.
 • Folkbiblioteken är ofta en viktig mötesplats i lokalsamhället.

Källa: Svensk biblioteksförening

 

 

Läs också Pippi tog Fabienne till Sverige – "fredagsfikat det bästa jag vet" Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.