Annons

Uddevallahem höjer hyran – det mesta går till avgiftsökning

Uddevalla Yrkandet kom i november men först nu är hyrorna för Uddevallahems 4 300 hushåll färdiga. Kravet på 4,2 procent från årsskiftet blev till en höjning på 2,3 procent från 1 mars.
Foto: Minna Ulin
På Myntet i norra Uddevalla finns några av Uddevallahems 4 300 lägenheter.

– Jag kan bara konstatera att det är lägre än vårt yrkande, men det speglar ändå rätt väl utvecklingen. Vi klarar oss, men mer är det inte, säger Uddevallahems vd Thomas Aebeloe.

Enligt vd får stiftelsen effektivisera inom organisationen, hitta smartare arbetssätt, för att hålla ner kostnaderna. Hyresgästerna ska inte märka av någon försämring. Planerade underhållssatsningar fortsätter även 2014.
– Det är viktigt, annars eroderar vi företaget och sitter här med dåliga bostäder på sikt, säger Thomas Aebeloe.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uddevallahem var från start tydligt med att kommunens höjning av borgensavgiften låg bakom en stor del av yrkandet, 1,6 av 4,2 procent. Höjningen fördyrar värdens verksamhet med 4 miljoner i år. Den ökningen är svår att hantera enligt Thomas Aebeloe.
– Jag är medveten om att det finns en gräns för vad hyresgästerna tål. Jag säger inget om borgensavgiften, den är parlamentariskt tagen i kommunfullmäktige, men det är svårt att få en så kraftig ökning från ett år till ett annat, säger han.

Annons

Hyresgästföreningen är kritisk till att borgenshöjningen nu hamnar på hyresgästkollektivet.
– Hade kommunen inte höjt borgensavgiften hade hyreshöjningen stannat på blygsamma 29 kronor i månaden. Hyran går upp för hyresgästerna men de får inget för det. Merparten av hyreshöjningen hamnar i kommunkassan istället för på renovering och underhåll. Det är inte bra, säger förhandlaren Håkan Fridolfsson i ett pressmeddelande.

Uppgörelsen innebär att en lägenhet som i dag kostar 4 400 kronor blir 100 kronor dyrare. Samtidigt som bostadshyran höjs blir det dyrare att parkera bilen. P-platser går upp med 10 kronor per månad och garagen blir 15 kronor dyrare.

Läs ocksåDiana jobbar för att fler ska engagera sig
Annons

RELATERAT
Se Hem & Hyras lista över hyreshöjningarna i Västra Götaland. Den uppdateras löpande.

Läs också Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de Ingen lek att göra parksäsongen säker för barnen Joakim tar kampen mot Uddevallahem - "oklara regler om rökning" Lena har varit Tallvägen trogen sedan barnsben: "Härifrån flyttar man inte frivilligt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.