Annons

Underhållet äter upp mycket av vinstkakan

Trollhättan ​Sociala satsningar i områdena ryms inom Eidars driftsbudget. Vinsten ska däremot användas mer långsiktigt.– Vi ser inte vinsten som en påse pengar att göra något av, säger ekonomichef Urban Blom.

​Räntorna, som gått upp från en extremt låg nivå, är en förklaring till att Eidars förväntade vinst minskat med drygt 30 procent från 2006. Dessutom har kostnaderna, främst för energi, stigit kraftigt.

Eidar ska gå med viss vinst enligt bolagets ägardirektiv. Avkastningskravet på 5 procent är rimligt tycker ekonomichef Urban Blom. Enligt Blom stannar vinsten i bolaget och stärker musklerna inför stora renoveringsarbeten, som snart krävs i ett åldrande fastighetsbestånd.
– Precis som för privatpersoner är det lättare hos banken om bolaget har en egen peng, säger Urban Blom.
Kan man använda vinsten till att hålla igen på hyreshöjningar?
– Ja, vi höjer aldrig hyrorna mer än vi behöver. Vårt uppdrag är inte att höja hyran, säger Urban Blom.
Sänkta hyror är rent hypotetiskt en möjlighet.
– Allt beror på hur kostnaderna utvecklas, om det till exempel blir en kraftig och långvarig deflation. Men så har det inte varit än.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Uddevallahems vinst har minskat rejält, 63 procent, mellan undersökningarna 2006 och 2008. Största faktorn bakom det är att bolaget satsat rejält på underhållet under perioden. Till exempel har Uddevallahem stamrenoverat 144 lägenheter på Sunnanvindsvägen.
– Vi har ett gammalt bestånd och måste underhålla våra fastigheter, säger Marina Runesson, tillförordnad ekonomichef.
I snitt lägger svenska bostadsbolag 150 kronor per kvadratmeter på underhåll enligt Runesson. Dit har Uddevallahem, med sina 114 kronor kvadratmetern, en bit kvar.
Det är därför inget alternativ att hålla igen på hyreshöjningar när bolaget går med vinst.
– Nej, men via ökat underhåll kommer vinsten ändå hyresgästerna till del, det är det viktigaste, säger Marina Runesson.

Annons
Läs också Fördubblad p-avgift efter bostadsbolagets räntesmäll – hyresgästen Nathalie: ”Känns väldigt överdrivet” Rapport: Så stor del av din hyra blir vinstpengar för hyresvärden Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.