Annons

Unga flaggar för att locka unga

Bollnäs Ungdomsambassadörerna i Bollnäs jobbar vidare. Trots en trög start har de massor av idéer och planer. Och snart bildar de en egen lokal hyresgästföreningen. Det blir landets första där unga jobbar för unga.
Foto: Britt Mattsson
Caesar Shuayb, Rama Abdoaldahab Almasar, Sara Shuayb, Diana Zbib och Wessam Shuayb utgör hälften av Bollnäs ungdomsambassadörer. Lokalen på Polacksgatan håller öppet alla vardagskvällar.

Ungdomsambassadörerna i Bollnäs startade i februari med Hozan Hasan från Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle som projektledare. Han och ungdomarna har redan gjort en hel del för att locka fler Bollnäsungdomar till lokalen på Polacksgatan 6 C på Gärdet i Bollnäs. Bland annat hade man en aktivitet på Brotorget som lockade många i våras.

Det har alltså gått litet trögt få ungdomar har hittat till själva lokalen. Sommarens satsning med stor grillning fick ställas in då grillförbudet kom, och de saknade tillstånd för att ha en planerad filmkväll.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Hälften av Bollnäs ungdomsambassadörer Rama Abdoaldahab Almasar, Wessam, Caesar och Sara Shuayb, Diana Zbib och projektledare Hozan Hasan.

Men ambassadörerna vet att nya verksamheter kräver tid innan de kommer igång ordentligt och ser bara möjligheter i framtiden. Bland annat finns planer på läxläsning för mellanstadiebarn, nybörjarkurser i arabiska och att vara ute mer i Gärdet och i grannområdet Bonden.

Lokalen har öppet alla veckokvällar mellan klockan sex och klockan åtta på kvällen. Ambassadörerna delar den med kommunalverksamhet men har fått inreda den själva och alla, oavsett ålder är välkomna för spel, läxläsning, fika, fester och umgänge.

Ambassadörerna berättar att många unga i Bollnäs hänger runt resecentrum på fredagskvällarna eller tar sina epatraktorer och åker till Söderhamn istället för att umgås i lugn och ro i lokalen på Polacksgatan.

Läs ocksåKrossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen"Ett bildmontage av en utbränd köksdel, en klocka och tabletter.

– Men man kan ha roligt och festa utan alkohol! säger Diana Zbib med eftertryck medveten om att det dricks en hel del bland de jämnåriga.

Annons
Wessam Shuayb och hennes lillebror Caesar i lokalen på Polacksgatan i Bollnäs.

När man vill bli ungdomsambassadör får man skicka in en ansökan och berätta om sig själv och sina idéer. Åldersgränsen är 18 år. Men för att delta i verksamheten finns alltså ingen åldersgräns. Och gruppen har i dag tio medlemmar.

Som ungdomsambassadör erbjuds man att gå kurser och Bollnäsungdomarna har gått flera och har varit i Örebro och träffat ambassadörerna där, de första i Sverige. I Örebro är de flesta aktiva killar och aktiviteterna skiljer sig en hel del från de som hittills kommit fram i Bollnäsgruppen.

Läs ocksåHyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”Lars Idoff, vd Idoff Fastighets AB

– De nattvandrar till exempel i sina områden men det är inget jag vill skicka de här tjejerna på. Det behövs killar med i gruppen då, eller vuxna, säger Hozan.

Och nu ska Bollnäs ungdomsambassadörer dessutom bilda en egen lokal hyres­gäst­före­ning. Av unga och för unga. Det blir landets första.

ABF kommer att hjälpa till med kurser i föreningskunskap, hur man skriver protokoll, hur en styrelse arbetar. Och verksamhetsidéer är det ingen brist på!

– Vi ska fira julafton tillsammans med paketbyte. Och vi har ju redan en tomte, säger Rama Abdoaldahab Almasar och skrattar mot Hozans håll.

Annons

– Vi ska ha en plocka skräp-dag i området och visa oss mer ute, säger Sara Shuayb.

– Vi vill hitta något som passar alla och vi vill ha något roligt att göra. Vi är ju ungdomar så nog kan vi ta hit ungdomar, säger Diana och skrattar gott åt sig själv.

Förutom i Bollnäs finns ungdoms­ambassadörer också i Uppsala, Fagersta, Västerås, Köping och snart även i Ljusdal i Hyresgästförenin­gens region Aros-Gävle.

 

Läs också Sexhandel, skatteslarv och ocker – här är hyresbordellen mitt i Malmö Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.