Annons

Unga ingripare ska ge trygghet i boendet

Vänersborg Nästa gång Samira Mohamed hör ett taskigt skämt kommer hon att säga ifrån. Oavsett om det är hon eller någon annan som drabbas. Det är sånt man lär sig när man utbildas till till Hyresgästföreningens Unga Ingripare.

De kom från Grästorp, Lysekil och Trollhättan. Och de möttes på Hyresgästföreningens kursgård Solgården för att de vill motverka våld.

– Innan jag kom hit tänkte jag att våld måste vara tunga saker som misshandel, mord och våldtäkt. Nu ser jag på begreppet våld på ett annat, bredare, sätt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det säger Samira Mohamed, 22 år från Trollhättan.

Tillsammans med ett tjugotal andra ungdomar utbildades hon till Hyresgästföreningens Unga Ingripare under en helg i oktober. Bakom utbildningen står Hyresgästföreningen, Borås Folkhögskola och En kommun fri från våld, ett projekt inom Borås stad. Målet är att deltagarna ska förstå sambandet mellan lindrigt och grovt våld. Att det grova våldet inte kan ske om vi lyckas få bukt med det lindriga.

Anas Hiirabe och Samira Mohamed från Trollhättan.

– Vi har talat om en våldspyramid där taskig jargong, elakheter i språket och knuffar gör det allvarligare våldet, som misshandel, möjligt, säger Samira Mohamed.

Utbildningen har gjort att hon kommer att agera på ett nytt sätt nästa gång hon hör ett taskigt skämt.

Annons

– Jag kommer att säga ifrån. Oavsett om det är jag eller någon annan som drabbas, säger Samira.

Även Anas Hiirabe, från Trollhättan, tycker att kursen var en ögonöppnare. Han tar det där med att bli en så kallad Aktiv åskådare som exempel:

Läs ocksåHyresgästföreningen säljer kollot Solgården: "Fantastiskt om nån drev det vidare i samma anda"Hyresgästföreningen säljer Solgården som använts för kollo för barn i utsatta områden. "Det vore fantastiskt om någon drev det vidare i samma anda", säger regionchef Peter Laang.

– Att vara en aktiv åskådare innebär att man inte tittar bort när något dåligt händer. Genom att visa att man ser och hör visar man att man bryr sig och ger den utsatte stöd. Vi har lärt oss hur man på ett enkelt sätt kan avstyra situationer som är på väg att leda till något dåligt. Det betyder inte alltid att man ska gå emellan i slagsmål. I vissa lägen är det polisen man måste kalla på, säger Anas.

En annan fråga som diskuterades under helgen var sambandet mellan ojämlikhet och våld. Att destruktiva könsnormer leder till våld och övergrepp. Men att man kan ändra på detta genom att vägra köpa machokulturen och våga vara mer jämställd.

Stina Graad.

– Det har varit fantastiskt kul att träffa de här skarpa tjejerna och killarna. Nu kommer de själva att kunna träna andra i att vara aktiva åskådare och ingripa mot lindrigt våld, säger Stina Graad som är utvecklingsledare på ”En kommun fri från våld” i Borås.

Annons

Deltagarna kommer nu få chans till ytterligare träning i våldsförebyggande arbete. Därefter är tanken att de ska lära andra att bli aktiva åskådare. Det kan handla om förtroendevalda inom Hyresgästföreningen men även bovärdar eller aktiva i andra föreningar som verkar ute i bostadsområdena.

Unga Ingripare är en del av Hyresgästföreningens arbete för att skapa trygghet, både i bostadsområdet och på stan. Tidigare har personal och aktiva inom Hyresgästföreningen fått utbildning i våldsförebyggande arbete. Ett arbete som sker i samarbete med olika organisationer, bostadsbolag och kommuner.

– Det är roligt att se hur andra regioner och även Hyresgästföreningen på riksnivå nu kikar på vårt våldsförebyggande arbete och funderar på att ta efter, säger Cajsa Linderoth, strateg på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Läs ocksåLägger ner kollo för utsatta barn: "Inte ekonomiskt försvarbart att driva Solgården"Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg avvecklar sin verksamhet på Solgården. "Inte ekonomiskt försvarbart", säger regionordförande Agnetha Andersson.
Läs också Agnetha Andersson ny regionordförande efter votering – "Tack för förtroendet" Tre om ordförandeposten för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg Derehag slutar som ordförande: "Angreppen på Facebook tog hårt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.