HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Unga skickade vykort till ministern

Borlänge ​Hundratals vykort med krav på fler lägenheter till unga skickades till bostadsministern Stefan Attefall, (KD), från Peace & Lovefestivalen i Borlänge förra veckan. Enligt en ny undersökning från Hyresgästföreningen saknar i dag över en kvarts miljon unga vuxna egen bostad. 
Bostadsbristen är stor i Borlänge. I början av sommaren köade över 7 000 människor, hälften mellan 20 och 29 år, för 30 lediga bostäder hos kommunala Tunabyggen. Tunabyggen bygger nytt och bygger om sammanlagt 100 lägenheter under de kommande åren men det räcker inte långt.

Natalie Nyman är 18 år och en av dem som skrev på vykorten. Hon bor i Stockholm men vill flytta till Borlänge och utbilda sig vidare.
– Det är bara ett år kvar och jag har redan börjat kolla efter någonstans att bo. Det är svårt att hitta bostad i Borlänge. I Stockholm där jag bor byggs det, men det är mest bostadsrätter och det har man ju ändå inte råd med i min ålder.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Hyresgästföreningen i Borlänge har startat en Facebooksida kring kravet på att det byggs fler lägenheter och där kan man också läsa undersökningen som berättar att andelen unga som har egen bostad har sjunkit från 62 procent 1997 till 52 procent i dag. Andelen som bor kvar hemma har alltså ökat; 15 procent 1997 och nära en fjärdedel av alla unga, 22 procent i dag.

– Bristen på små och billiga lägenheter som unga har råd med är det största problemet, säger Ylva Westander som skrivit rapporten Unga vuxnas boende i Sverige 2011.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.