HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Unga uppsagda när hyreshuset vid Gullmarsplan säljs

Stockholm Hyreshuset nära Gullmarsplan är fullt av unga hyresgäster. Flera av dem hyr i andra hand, direkt av hyresvärden Bertil Björkdahl. När han ska sälja sägs åtta av dem upp.
Hyreshuset nära Gullmarsplan är inte helt tipp-topp inför försäljningen.
Foto: Cecilia Landmark
Hyreshuset nära Gullmarsplan är inte helt tipp-topp inför försäljningen.

En av hyresgästerna Hem & Hyra har pratat med hade bott sju år i huset när hon fick ett rekommenderat brev med uppsägningen.

– Jag blev alldeles tom och gick fram och tillbaka i lägenheten. Jag hade inte tänkt att säga något men min kille undrade vad som hänt och då berättade jag, säger hon.

Läs ocksåHotade skära halsen av granne efter tvist om tvättid – sägs upp

Efter kontakt med Hyresgästföreningen fick hon veta att uppsägningen var ogiltig. Och att hon hade betalat en alldeles för hög hyra. Totalt har hon betalat mer än 160 000 kronor för mycket under åren. Det är pengar som hon nu med hjälp av jurist vänt sig till hyresnämnden för att få tillbaka. Plus 40 000 i ränta.

Hon är inte ensam om att bli uppsagd. Flera av grannarna är i en liknande situation, det märker hon när hon frågar runt bland övriga hyresgäster.

Någon har redan skrivit på och godkänt uppsägningen, utan insikt om att de har besittningsskydd.

Läs ocksåLössinvasion – 45 lägenheter i samma hus drabbade

– Vem vet att det är så. Har du ett andrahandskontrakt med fastighetsägaren är det ett förstahandskontrakt, konstaterar hon och fortsätter.

– Jag har pratat med alla här, många är oroliga men när de förstår att de kan bo kvar har de blivit lättade.

Samtidigt visar det sig att hyreshuset ligger ute för försäljning hos mäklare. I försäljningsdokumentet finns en hyresgästlista där det vid flera lägenheter i stället för ett namn på den hyresgäst som bor där står ”Uppsagd”. Hyrorna för de tomma lägenheterna är nästan dubbelt så höga som i dem där det finns en hyresgäst.

Läs ocksåHyresgäst odlade cannabis i garderoben

– Det är lönsamt att sälja hus med tomma lägenheter. Hyresvärden utnyttjar bostadsbristen, andrahandshyresgäster är snälla och beskedliga och kräver inte sin rätt. Har man inte ett förstahandkontrakt när huset säljs har man en betydligt svagare position, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen.

Mäklaren har en skyldighet att informera köparen om förhållandena som kan påverka priset. Hyresgästföreningen har påtalat riskerna, men mäklaren har inte hämtat ut brevet. Han är nu anmäld till Fastighetsmäklarinspektionen.

Hyresgästföreningen har krävt att hyresvärden Bertil Björkdahl ska teckna förstahandskontrakt med de uppsagda hyresgästerna. Och återbetala den överhyra som han tagit ut.

– Ja, de har torterat mig med brev. Vi har kopplat in en jurist på det nu, svarar Bertil Björkdahl och lägger på luren.

Läs också Anklagades för vanvård - får bo kvar Hotades av vräkning för att inte ha lagat mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.