Annons

Uppror när vattnet stängdes av i tvättstugan

Västra Götaland Plockar ihop tvätten. Släpar en tung korg över gården. Väl framme i tvättstugan upptäcker Lucyna Jonsson att vattnet är avstängt. – Jag blev så förbannad och besviken, säger hon.
Det är få ställen som utlöser så mycket irritation som tvättstugan. Den som tvättade före dig har inte plockat ur, glömt att städa eller i värsta fall – maskinerna fungerar inte.
När Lucyna Jonsson laddade två fulla maskiner med tvätt, märkte hon att något var fel.
Hon började att tvätta rent i facket för tvättmedel, hällde sen på vatten. Men det hjälpte föga.
Två hantverkare hade lyckats stänga av vattnet i sjuvåningshuset, utan att berätta det.
Tvättstugan delar hon med 115 hushåll. Fyra familjer samsas under varje pass. Det är ett evigt pussel att få ihop det.
Enligt Hyresgästföreningen är en fastighetsägare ansvarig för de hantverkare som anlitas. Hyresgästerna ska informeras minst en månad i förväg, om det inte är akut.
Om detta inte sker, kan du kräva skadestånd om kläderna blir skadade eller förstörda.
Ett misstag är förklaringen
Det allmännyttiga bostadsföretaget AB Bostäder i Borås vill vara en seriös hyresvärd och tar problemet med att hantverkarna stängde av vattnet i tvättstugan på allvar.– Vi har mycket tydliga regler för vad som gäller, säger Kaj Jacobsson, bovärdschef hos AB Bostäder i Borås.
Reglerna säger att hyresgästerna ska informeras i god tid innan en vattenavstängning sker.
– Nu hade vi hantverkare i huset som stängde av vattnet. Det var ett misstag som vi beklagar. För detta ber vi om ursäkt, säger Kaj Jacobsson.

Annons
Fakta: Hyreslagen

Fakta/ Tvättstugan
Det ska finnas tillgång till anordning för hushållstvätt inom rimligt avstånd från fastigheten.
Hyresgästen ansvarar för städning av tvättstugan efter avslutat tvättpass.Fastighetsägaren ansvarar för grovstädning av tvättstugan. Detta brukar normalt göras 1–2 gånger per år.

Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.