Annons

Uppsagd ”resthyresgäst” fick rätt i hyresnämnden – igen

Malmö Två gånger på två år har bostadsrättsföreningen i centrala Malmö försökt säga upp hyresgästen, som bott 25 år i huset. Bostadsrättsföreningen menar att hyresgästen inte har något behov av sin lägenhet. I stället vill föreningen lägga ut lägenheten till försäljning.
Foto: Fredrik Rubin

Redan för två år sedan försökte föreningen få kvinnan att flytta. De sade upp henne och hävdade att hon hade hyrt ut sin lägenhet utan tillstånd då två av hennes barn tillbringade mer tid i lägenheten än vad hon själv gjorde. Dessutom hade hon inte gett föreningen tillträde till lägenheten för besiktning. Men kvinnan ville inte flytta så hyresnämnden fick avgöra fallet. De beslutade till kvinnans fördel och hon fick bo kvar. Hyresnämnden menade att hon själv bodde där tillräckligt för att det skulle räknas som hennes huvudsakliga bostad. Kvinnan förklarade också under förhandlingen att hon ibland befann sig på en annan ort för att skydda ett av sina minderåriga barn som levde under hot.

I år var det dags igen. Bostadsrättsföreningen sade upp den kvinnliga hyresgästen. Hon bodde inte tillräckligt ofta i lägenheten, menade föreningen, och efter en brand i fjor hade bostadsföreningen inte fått tillträde till lägenheten i tillräcklig utsträckning. Återigen landade uppsägningen på hyresnämndens bord. Vi förhandlingen i hyresnämnden vittnade tre personer från bostadsrättsföreningen om att de sällan såg kvinnan i huset. Ordföranden i föreningen berättade dessutom att hen hade god uppsikt över porten från sin flitigt använda balkong och sällan sett kvinnan gå ut och in i huset. Efter besiktningar i lägenheten menade föreningen dessutom att den snarare användes som ett lager än som en bostad. Eftersom kvinnan inte hade behov av sin lägenhet ville föreningen i stället sälja den.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Återigen förklarade kvinnan att hon vistades tillräckligt i lägenheten, även om hon för sitt hotade barns skull även befann sig på annan ort. Och hyresnämnden ger henne rätt, även om de menar att hon har åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst när hon inte har gett hyresvärden tillträde till lägenheten när det har behövts. Men trots det finns det inte tillräckliga skäl för att säga upp hyresgästen, som hyresnämnden ser det. Om man ställer hyresgästens behov av en bostad mot att föreningen önskar sälja lägenheten väger hyresgästens behov trots allt tyngre, enligt nämnden.

Annons
Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.