HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Uppsalahems hyror klara efter strandning

Uppsala Uppsalahems yrkande inför 2023 års hyresförhandlingar var rekordhögt: 9,65 procent. Efter ett beslut i hyresmarknadskommittén blir den nya hyresnivån 4,4 procent från den 1 maj.
Foto: Monika Steczkó
Lena Jansson Nordin har förhandlat hyrorna för 2023 med Uppsalahem.

Förhandlingarna om 2023 års hyror har varit hårda. Inflationen har lett till ökade kostnader både för bostadsbolag och hyresgäster.

Bostadsbolagens yrkanden på hyreshöjning har varit högre än någonsin. I region Aros-Gävle strandade hela sju förhandlingar och gick vidare till den centrala hyresmarknadskommittén för medling eller beslut. Uppsalahem var det kommunala bostadsbolag i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle som gick ut hårdast, med ett krav på 9,65 procent.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Eftersom parterna stod så pass långt ifrån varandra och inte kom vidare, blev det upp till hyresmarknadskommittén att besluta om den nya hyresnivån.

Omvandlat till kronor blir höjningen på 4,4 procent 374 kronor i månaden för en genomsnittlig trea på 75 kvadratmeter, med en månadshyra på 8500 kronor.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Lena Jansson Nordin tycker att 4,4 procent är mycket. Men hon är glad för att hyreshöjningen går igenom den 1 maj, så att hyresgästerna slipper betala höjningen retroaktivt.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

– Vi är även nöjda med att vi lyckades sänka yrkandet med 54 procent.

Uppsalahems vd Mattias Tegefjord är glad att parterna har nått en överenskommelse. Men han säger samtidigt att 4,4 procent inte täcker bostadsbolagets behov under det kommande året.

Mattias Tegefjord , vd på Uppsalahem, anser inte att en hyreshöjning på 4,4 procent räcker till för att täcka behoven.

– Vi har inte landat i något färdigt paket än, vi ska se över våra prioriteringar under året. Kanske finns det sådant som vi måste göra i mindre omfattning av, säger han.

Annons

Hyrorna för studentbostäderna hos Uppsalahem Studentstaden är inte klara än, där pågår förhandlingar fortfarande.

 

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den instans för tvistelösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna.

I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Coliving-förespråkare vill ha utredning – vänder sig till regeringen De tar hårdaste smällen – därför höjs hyrorna mest för sydskånska hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.