Annons

Uppsalahems hyror klara efter strandning

Uppsala Uppsalahems yrkande inför 2023 års hyresförhandlingar var rekordhögt: 9,65 procent. Efter ett beslut i hyresmarknadskommittén blir den nya hyresnivån 4,4 procent från den 1 maj.
Foto: Monika Steczkó
Lena Jansson Nordin har förhandlat hyrorna för 2023 med Uppsalahem.

Förhandlingarna om 2023 års hyror har varit hårda. Inflationen har lett till ökade kostnader både för bostadsbolag och hyresgäster.

Bostadsbolagens yrkanden på hyreshöjning har varit högre än någonsin. I region Aros-Gävle strandade hela sju förhandlingar och gick vidare till den centrala hyresmarknadskommittén för medling eller beslut. Uppsalahem var det kommunala bostadsbolag i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle som gick ut hårdast, med ett krav på 9,65 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Eftersom parterna stod så pass långt ifrån varandra och inte kom vidare, blev det upp till hyresmarknadskommittén att besluta om den nya hyresnivån.

Omvandlat till kronor blir höjningen på 4,4 procent 374 kronor i månaden för en genomsnittlig trea på 75 kvadratmeter, med en månadshyra på 8500 kronor.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlare Lena Jansson Nordin tycker att 4,4 procent är mycket. Men hon är glad för att hyreshöjningen går igenom den 1 maj, så att hyresgästerna slipper betala höjningen retroaktivt.

Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

– Vi är även nöjda med att vi lyckades sänka yrkandet med 54 procent.

Uppsalahems vd Mattias Tegefjord är glad att parterna har nått en överenskommelse. Men han säger samtidigt att 4,4 procent inte täcker bostadsbolagets behov under det kommande året.

Mattias Tegefjord , vd på Uppsalahem, anser inte att en hyreshöjning på 4,4 procent räcker till för att täcka behoven.

– Vi har inte landat i något färdigt paket än, vi ska se över våra prioriteringar under året. Kanske finns det sådant som vi måste göra i mindre omfattning av, säger han.

Annons

Hyrorna för studentbostäderna hos Uppsalahem Studentstaden är inte klara än, där pågår förhandlingar fortfarande.

 

Fakta: Hyresmarknadskommittén

Hyresmarknadskommittén, HMK, är den instans för tvistelösning som Hyresgästföreningen och kommunala bostadsbolag tillsammans kan vända sig till om de inte lyckas komma överens i hyresförhandlingarna.

I kommittén ingår representanter för både Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta (tidigare Sabo), de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.