Annons

Utdragna förhandlingar med AB Bostäder

Västra Götaland Årets hyresförhandlingar med kommunala AB Bostäder i Borås och Hyresgästföreningen är segdragna. I stället för fortsatta förhandlingar med Hyresgästföreningen har bolaget valt att vända sig till Hyresmarknadskommittén för medling. Strax före jul kom medlarnas bud på 2 procent, men ändå är inte 2011 års hyror klara.

​Förhandlingarna inleddes redan i höstas sedan AB Bostäder begärt hyreshöjning på 3,42 procent från årsskiftet.
Bolaget anser att höjningen är nödvändig för att klara underhåll och drift.
– Vi är helt oense om kostnaden för uppvärmning. Vi känner inte heller att vi får acceptens för kraven i nya lagstiftningen, säger AB Bostäders vd Sven Liljegren.
Lagen säger att allmännyttiga bostadsbolag ska ha samma avkastningskrav som privata bolag.
– Högre räntor väntar också eftersom vi lånar från kommunens internbank och det är inte tillåtet längre. Kommunen måste låna ut med samma villkor som övriga banker, säger Sven Liljegren.
Han ser det nödvändigt att den generella höjningen fördelas och har lämnat förslag till Hyresgästföreningen.
– Exempelvis är hyrorna på Hässleholmen lägre. Det blir så när hyrorna höjs i procent och inte i kronor, säger Sven Liljegren.
Om hyrorna höjs från 1 januari med retroaktivt uttag eller datumet senareläggs är inte klart. Parterna träffas igen 11 januari.
Hyresgästföreningens förhandlare Ann-Christin Josefsson ser en styrka i att dialogen fortsätter.
– Vi har inte kommit till skott men träffas efter helgerna.

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Ex-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.