HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Uthyrare döms för grov förskingring

Nyheter Kvinnan lurade hyresgäster att de måste betala deposition för att få en lägenhet. Pengarna, totalt en miljon kronor, stoppade hon i egen ficka. Nu döms hon för grov förskingring.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om kvinnan som var anställd som uthyrare och kontraktsskrivare på Bjuvsbostäder.

I flera år krävde att få tre månaders deposition för att skriva kontrakt med nya hyresgäster, pengar som skulle betalas kontant till henne. Men depositionerna hamnade aldrig hos bostadsbolaget, utan i hennes egen ficka. När det till slut kom fram 2011 erkände hon allting, sade upp sig och betalade tillbaka 300 000 kronor. Hon blev också polisanmäld.

Läs ocksåAlla blev uppsagda – har fortfarande inte fått tillbaka deposition: ”Risk för konkurs”Orimlig hyra, Alban Dautaj, Felicia Grönlund

I tingsrätten friades kvinnan, men nu har hovrätten över Skåne och Blekinge kommit fram till att hon ska fällas.

Åklagaren hade först yrkat på att hon skulle dömas för bedrägeri, eftersom hon hade vilselett hyresgästerna. Men hyresgästerna hade fått bindande avtal och kvitto på depositionen. Därför hade de också en giltig fordran på att Bjuvbostäder ska betala tillbaka depositionen.

Det är alltså Bjuvbostäder som har blivit lurat i stället och hon döms därför för förskingring. Eftersom det handlar om en stor summa betraktas brottet som grovt.

Läs ocksåFyrabarnsfamiljen uppsagd två gånger på ett år – så räddades de i sista stundLouise, Saga och Robin Wahlgren hemma i köket i Bara.

Däremot är det inte så grovt att hon döms till fängelse. Hovrätten väger in att hon har förlorat sitt jobb och att hon inte kan förväntas fortsätta med brottsligheten och ger henne villkorlig dom och 21 000 kronor i böter. 

Dessutom har Bjuvsbostäder sedan tidigare krävt henne på ett skadestånd på 1,2 miljoner kronor.

Läs också Hyresvärd slarvade med deposition på 23 000 kronor – nya ägaren tvingas betala igen Sarah riskerar bli blåst på 19 000 kronor – så tuff är bostadsmarknaden för unga Maria tackade nej till värdens middag – fick chockhöjd hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.