Annons

Uthyrningsklippet kan kosta dig kontraktet

Nyheter Säg hej till extra pengar på fickan, lockar bostadssajten med. Men i värsta fall kan uthyrningen innebära hej då till hyreskontraktet.

På sajten www.airbnb.se kan den som söker ett semesterboende välja bland tusentals boenden som hyrs ut av privatpersoner. En sökning på ”Stockholm” genererar över 600 träffar. Ofta till hyror som, om man slår ut det över en hel månad, är skyhöga.

Om uthyrningen sker till någon som ska semestra på orten är hyressättningen i princip fri. Hyr du däremot ut till någon som ska jobba på orten, exempelvis en journalist under Almedalsveckan på Gotland, kan du bli skyldig att betala tillbaka överhyra, om journalisten i efterhand vänder sig till hyresnämnden. Det är dock extremt ovanligt för så korta hyresperioder. 

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Däremot måste du alltid ha värdens tillstånd för andrahandsuthyrning. Annars riskerar du att bli av med hyreskontraktet. Att ha en inneboende som hyr ett rum samtidigt som du själv bor där krävs däremot inget tillstånd.

Annons

Är boendet självständigt och du inte själv bor i lägenheten så är det andrahandsuthyrning som värden ska ge tillstånd till, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. 

Innan värden har rätt att säga upp ditt kontrakt krävs emellertid att värden skriftligen varnat dig. Slutar du då inte upp med den olovliga uthyrningen riskerar du i allra högsta grad att bli av med hyreskontraktet.  

Annons
Läs ocksåUtbudschock på bostadsrätter att hyra: "Det är hyresgästernas marknad"Utbudschock på andrahandsmarknaden. Hamid Samadzadeh märker att det är svårare att hyra ut.
Läs också Ockerhyra eller överhyra – så kan du få tillbaka pengar Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Nytt övervakningssystem ska avslöja personer som hyr ut i andra hand Ministern vill se säkrare andrahandsbetalningar: ”Kan minska risken för hyresgäster att bli lurade”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.