Annons

Uthyrningsklippet kan kosta dig kontraktet

Nyheter Säg hej till extra pengar på fickan, lockar bostadssajten med. Men i värsta fall kan uthyrningen innebära hej då till hyreskontraktet.

På sajten www.airbnb.se kan den som söker ett semesterboende välja bland tusentals boenden som hyrs ut av privatpersoner. En sökning på ”Stockholm” genererar över 600 träffar. Ofta till hyror som, om man slår ut det över en hel månad, är skyhöga.

Om uthyrningen sker till någon som ska semestra på orten är hyressättningen i princip fri. Hyr du däremot ut till någon som ska jobba på orten, exempelvis en journalist under Almedalsveckan på Gotland, kan du bli skyldig att betala tillbaka överhyra, om journalisten i efterhand vänder sig till hyresnämnden. Det är dock extremt ovanligt för så korta hyresperioder. 

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Däremot måste du alltid ha värdens tillstånd för andrahandsuthyrning. Annars riskerar du att bli av med hyreskontraktet. Att ha en inneboende som hyr ett rum samtidigt som du själv bor där krävs däremot inget tillstånd.

Annons

Är boendet självständigt och du inte själv bor i lägenheten så är det andrahandsuthyrning som värden ska ge tillstånd till, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen. 

Innan värden har rätt att säga upp ditt kontrakt krävs emellertid att värden skriftligen varnat dig. Slutar du då inte upp med den olovliga uthyrningen riskerar du i allra högsta grad att bli av med hyreskontraktet.  

Annons
Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.
Läs också Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.