HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Utökad råttjakt i Järva

Järva Det kryllar av råttor i Spånga – nu sätts dubbla bekämpningsbolag in för att utrota skadedjuren.
Foto: Roger Rosenlund
En råtta på Ovanbygränd gömmer sig under en fälla, när Hem & Hyra besöker platsen.

Hyresgästerna är minst sagt upprörda – i en av de många anmälningarna till miljöförvaltningen står att läsa hur porttrapporna är full med råttavföring och att hyresgästerna upplever att inget görs åt problemet.
Råttorna i Järvaområdet är inget litet diskret problem. När Hem & Hyra besöker platsen för de flesta anmälningarna, Ovanbygränd i Spånga, studsar skadedjuren glatt omkring överallt. I rabatter där de snabbt försvinner in i något av de otaliga grävda tunnlarna och/eller helt ogenerat rakt över gräsmattorna. I skymningstimman är problemet som synligast.
En råtta låter sig till och med fotograferas när den tagit skydd under de fällor som Anticimex har satt ut som ett led i en utökad insats för att råda bot på problemet. Men hittills tycks insatserna ha gett ett begränsat resultat och det bekräftas av Suad Franca och hans son Haris Franca.
– Det har inte minskat i antal, säger Suad och pekar på en, för det otränade ögat, stor råtta som springer förbi.

Råttorna springer fritt över gräsmattorna vid Ovanbygränd.

– Den där är en unge. Liten. Du ska se de största, säger han och måttar med händerna. På vintern är det ett problem att de går in i bilarna.
Muhammed, en granne, pekar på två andra råttor som sitter under en BMW. Råttorna tycks trivas både i och under bilarna.
Dessvärre verkar de även trivas kring lekplatserna, och vad värre är, även inne på dagis.
– När jag var liten kom det in råttor på dagis, man var jätterädd, säger Haris Franca.
I den långa kommunikationen i saneringsärendet hos miljöförvaltningen skriver Tommy Jansson, förvaltningschef hos fastighets ägaren D. Carnegie:
– Ser mycket illa ut. Vi har ett samarbete med Anticimex, men här behöver man uppenbarligen sätta in punktinsatser direkt.
I ett informationsmaterial skriver bolaget att problemet har eskalerat och att omfattande insatser ska ske. D. Carnegie ber också hyresgäster om hjälp att hantera sopor rätt och inte mata fåglar.
D. Carnegie uppger att 67 elfällor har satts upp i Järva och att de ”levererar bra”. Fram till september hade 70 råttor avlivats. Nya soptunnor som är svårare för råttorna att komma in i ska också sättas ut på gångstråk och gårdar.

Men åtgärden räcker inte fullt ut. Tommy Tuvunger, kommunens skadedjurssanerare berättar att ärendet är skickat vidare för ytterligare insatser genom Anticimex konkurrent Nomor.

– Det kommer bli mer bekämpning, säger Tommy Tuvunger och berättar att den varma sommaren haft en del i det stora råttbeståndet. Men det är inget särskilt nytt område som varit extra drabbat.

– Det är de gamla kända adresserna. Bland annat innerstadsparkerna där folk har picknick, säger Tommy Tuvunger.

Läs ocksåMarcus får 48 kronor för råttor på balkongen – tre trappor upp
Läs också Film: Se Marcus hitta balkongråttan – tre våningar upp Här vandrar faraomyrorna fram genom köket Seniorer missnöjda med skötsel När ohyran riskerar kontraktet: “De spred sig jättesnabbt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.