Annons

Levde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebelopp

Hässleholm Vägglössen bet henne och sonen. För att behandlingen skulle funka tvingades hon bo kvar i lägenheten och sova i sängen. Det hela pågick i 1,5 år. Men nu är det hon som får betala sin hyresvärd - bland annat för att hon laddade mobilen i sängen.
Vägglöss
Foto: Pixabay/Lars Lydig
Rättegången om hyresnedsättning på grund av vägglöss hölls i Hässleholms tingsrätt. Domen kom i december.

Under rättsprocessen i Hässleholms tingsrätt berättade kvinnan om hur det var att leva med vägglössen. Hon blev biten, kunde inte ta hem folk och hon var tvingad att bo kvar i lägenheten. Dessutom behövde hon kontinuerligt tvätta och frysa textilier.

Hyresvärden å sin sida berättade att de så fort de fick vetskap om lössen såg till att börja en sanering. Enligt saneringsfirman skulle väglössen i vanliga fall ha varit borta efter tre-fyra månader. Värdens slutsats är att det är hyresgästens fel att det denna gång tog så mycket längre tid – 1,5 år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När hyresgästen inte fick begärd ersättning för tiden med lössen vände hon sig till domstol, där hade hon en av Hyresgästföreningens jurister som ombud.

Tvätta i 60 grader

De ansåg att kvinnan var berättigad 30 procent i hyresnedsättning i över 500 dagar. Hyresgästen hade även drabbats av en fuktskada i badrummet som under en tid blev renoverad. Också detta borde ge hyresnedsättning. Totalt var summan upp i 40 000 kronor.

Under rättegången argumenterade hyresvärden för att en hyresnedsättning på 30 procent inte var realistiskt. Hyresgästen hade heller inte följt saneringsfirmans anvisningar. Dessa är bland annat att regelbundet tvätta textilier i 60 grader, förvara damsugarpåsar i frysen och inte låta sladdar eller sängkläder hänga ner från sängen för att undvika att ohyra tar sig upp.

Läs ocksåSå spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flyttaHand på en lagbok samt vägglöss.

Vägglöss kommer ofta ut på natten för att leta ett värddjur att suga blod från. För att locka fram dem ska den drabbade sova i sin säng. Behandlingen innebär bland annat att det läggs ut kisel runt sängen som ska döda lössen.

Annons

Saneringsfirman gör kontinuerliga hembesök.

  • Under rättegången vittnade en skadetekniker om att kvinnan hade haft en mobil i sängen som laddades med en kontakt i väggen.
  • Skadeteknikern hade även flera gånger uppmärksammat att dammsugarpåsar inte var urtagna och stoppade i frysen.

Hyresgästen motsatte sig påståendena och sa att hon gjort vad hon blivit tillsagd.

Ifrågasätter inte skadetekniker

Tingsrätten konstaterar att lägenheten hade haft löss och att kvinnan har rätt till ersättning. Frågan är hur stor den ska vara – och om kvinnan varit ”medvållande” till att det tog så lång tid.

De konstaterar vidare att det inte rört sig om ”några extremmängder” – som skadeteknikern utryckt sig. Problemet har varit koncentrerat till sovrummet. Rätten går igenom praxis och domar och kommer fram till att 20 procent är en skälig hyresnedsättning.

Den går sen på hyresvärdens linje och menar att orsaken till att saneringen tog så lång tid är att kvinnan inte följt anvisningarna. De har ingen anledning att ifrågasätta skadeteknikerns utsago att det brukar ta 3-4 månader och detta talar för att hyresgästen inte gjort som hon blivit tillsagd.

Läs ocksåKvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen"Kollage med tre bilder. Örebrobostäders skylt i rött. En siluett av en kvinna med långt hår och en blå lagbok.

Ska betala rättegångskostnader

I stället för att få nedsättning för över 500 dagar har hon rätt till endast fyra månader – 122 dagar.

Annons

Hyresvärden ska också betala för problemen i samband med badrummet. Det totala beloppet blir dock inte mer än 7 600 kronor.

Tingsrätten kommer fram till att det är en femtedel av det yrkade beloppet och därför ska hyresgästen betala 60 procent av motpartens rättegångskostnader. De landar på 57 000 kronor vilket framför allt är hyresvärdens kostnader för att ha anlitat ett ombud. Målet har processats i domstol sedan slutet av 2021. Totalt blir  hyresgästen räkning cirka 50 000 kronor.

Domen har inte överklagats.

LÄS OCKSÅ:
De har levt med vägglöss i ett år – agerade levande lockbete

Fakta: Vägglöss -  inga materiella skador men psykiska problem

vägglössVägglöss orsakar inga materiella skador, men mycket fysiska och psykiska problem för personer som drabbas.

Vägglössen som kan bli mellan 5 och 6 millimeter långa är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. De är blodsugande och dagtid lever de i springor i sängbottnar eller möbler. Vägglusen kan gå i dvala i månader utan att äta.

I skymningen kommer de fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod på. Den gömmer sig av den anledningen gärna nära sängar.

En hona kan lägga 200 ägg under sitt liv. Äggen är små, ljusa och svåra att upptäcka.

Källa: Anticimex

Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Rickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.