Annons

Vägrade öppna dörren för hantverkarna – därför kan kvinnan förlora sitt hem

Malmö Hyresvärden behövde komma in i lägenheten för att renovera badrummet efter en vattenläcka. Men det uppskattade inte en av hyresgästerna, en kvinna i 50-årsåldern. Hon stoppade hantverkarna i dörren och nu är hon uppsagd.
Dörr med ringklocka
Foto: Gry Ellebjerg

Vattenläckan i hyreshuset på Almgården, ett miljonprogramsområde i östra Malmö, inträffade för ett drygt år sedan. Läckan krävde renoveringar i fastigheten, bland annat av kvinnans badrum. Den större privata hyresvärden skickade hem hantverkare till henne. Ett par gånger blev de insläppta men sen tog det stopp. Hon vägrade öppna dörren för dem.

Enligt hyresvärden hade kvinnan i god tid fått ett detaljerat schema för när hon skulle behöva släppa in dem men det struntade hon i. Hyresvärden skickade ut ett varningsbrev men inte heller det hjälpte. Nu är hon uppsagd. Fallet har hamnat på hyresnämndens bord för prövning.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresvärden skriver i sin ansökan att kvinnan även har stört grannar och att störningsjouren har ryckt ut till hennes lägenhet flera gånger. Nu har både värden och grannarna fått nog av kvinnans beteende.

Annons
Josephine Stensson, jurist på Hyregästföreningen.
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen i Malmö.

Om och hur en hyresvärd har rätt att gå in i en lägenhet regleras av olika bestämmelser i hyreslagen. Det viktiga är att hyresvärden har förvarnat om att de behöver komma in. Då måste man generellt också öppna dörren.

–  Vi brukar säga till våra medlemmar att man ska släppa in hyresvärden om man är hemma. Men man får naturligtvis inte gå i någons lägenhet hur som helst om det inte är en akut vattenläcka eller det brinner utan det ska meddelas i förväg, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Fakta: Då kan du bli uppsagd

 

Hyreslagen och ett trapphus

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt. Och, som i fallet i artikeln ovan.

 

Läs också Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Hade "råd" att köra Voi - tvingas flytta efter att socialen vägrat betala hyran Använde cykeln som ”kylskåp” – sopkaos när fiskmåsar letade mat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.