Annons

Vaktmästaren fyndar i soprummen och räddar konsten ingen vill ha

Malmö Vaktmästaren Janusz Zaczynski har räddat tavlor och skulpturer undan tippen i snart femton år. I en källare under ett hyreshus ligger galleriet för konsten som ingen vill ha.
Foto: Kristina Wahlgren
En tavla med ett flygande svanpar av en ungersk konstnär är Janusz Zacynskis egen favorittavla.

När Janusz Zacynski kom till Sverige för fyrtio år sedan slog det honom att folk kastade bort så mycket prylar. Det gick emot det han lärt sig hemma i Polen, ett land som plundrades på konstskatter efter andra världskriget, först av tyskarna och sedan ryssarna.  Än i dag köper polska staten tillbaka konst från auktioner runt om i världen.

Det tänker Janusz Zaczynski på när han tar hand om alla tavlor som slängs i soporna när hyresgästerna i området tröttnat på dem.
– Jag tycker det är skamligt att de bara slängs bort. Varje tavla är unik, varje tavla har sin historia.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Historielösheten i Sverige störde honom när han kom hit och den stör honom fortfarande. Och i varje tavla som han sparar för eftervärlden ser han något som ingen annan gör: att någon en gång i tiden har lagt timtal på att måla den.
– Och det slänger folk bara bort för att åka och köpa nytt på Ikea.

Janusz Zaczynski

Han skakar på huvudet. Den stora nyckelknippan rasslar när han letar efter de rätta nycklarna som sedan först leder oss genom en källardörr en trappa ned och sedan in genom ytterligare två massiva dörrar och in i ett skyddsrum i ett hyreshus i Malmöområdet Sorgenfri. Här, i det skarpa ljuset av lysrör, hänger 150 tavlor. De flesta är målningar, kopior på känd konst. Semesterbilder från Paris och Venedig. Och så ett par gamla radioapparater och en välbevarad spinnrock. Det här är Janusz eget verk och hans arv till eftervärlden.
– Det kanske inte är någon som bryr sig om det här nu. Men tänk om tjugo eller trettio år. All konst kommer från området. De har hängt hemma hos folk som har bott här. Det betyder ändå någonting.

Annons

”All konst har hängt hemma hos folk som har bott i området.
Det betyder ändå något”

Allra längst in, i det fjärde rummet, hänger hans egen favorit målad av en ungersk konstnär. Den föreställer ett svanpar och han fick den av en hyresgäst som flyttade till Stockholm.
– Jag tycker den är vacker. Jag tog först hem den men min fru ville inte ha den. Det är hon som bestämmer där hemma.

I ett gammalt skyddsrum döljer sig galleriet för konsten som ingen vill ha.

Även om Janusz sparat konst så länge som han har arbetat hos MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, var det en slump att det till slut blev en utställning. För fyra år sedan gjorde MKB om hela Båstadsgatan i området Sorgenfri till en konstgata som skulle invigas med olika konstutställningar. En konstnär gav återbud i sista stund och ett par nymålade lokaler stod plötsligt helt tomma. Då kläckte Janusz idén.
– Jag sa till min kollega att jag har ju konst vi kan hänga upp. Han frågade vad utställningen skulle heta. Jag sa: det är enkelt, vi kallar den för ”Konsten som ingen vill ha”.

Annons

Sedan dess håller Janusz skyddrummet öppet när det vankas gallerinatt och ibland har han öppnat dörrarna när olika grupper hört av sig och velat ta sig en titt. Tavlorna hänger säkert. Allt är inte billigt skräp. Fyra av dem har värderats till 10 000 kronor vardera. Men här är inget till salu.
– Blir det för många tavlor har vi pratat om att ha en auktion och sedan skänka pengarna till cancerfonden.

Läs ocksåHyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”Margareta Söderström, kommunikationschef på MKB.
Fakta: Ny app: Konsten i stan
  • MKB Konst är en ny app som bostadsbolaget lanserade tidigare i höstas.
  • Genom att ladda ned appen kan du följa och få information om 39 offentliga konstverk i hela Malmö.
  • Tanken med den digitala konstappen är att göra konsten öppen och tillgänglig för alla.
Läs också Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.