Annons

Valberedningen föreslår ”outsiders”

Nyheter En ledarskapskonsult och en vänsterpartist i bostadsrätt. Två av dem som valberedningen vill ha som ersättare i förbundsstyrelsen har helt andra meriter än de gängse i hyresgästtoppen.​
Vendela Tengroth Lamm har en bakgrund som informationschef och är numera konsult och ledarskapsutbildare. Hon har också varit engagerad i olika föreningar, i volontärarbete och som Jourhavande människa, bland annat.
Men aldrig förr har hon engagerat sig i Hyresgästföreningen. Inte förrän hon fick se att valberedningens ”platsannons” till förbundsstyrelsen. Hon föreslog sig själv. 
– Jag tycker att det här är väldigt viktiga frågor, bland annat att bostadsrättsägare har rätt till skatteavdrag, men inte hyresgäster. Det handlar om rättvisa, säger hon.
En organisation med över en halv miljon medlemmar är en bra plattform för att kunna påverka bostadspolitiken, tycker Vendela Tengroth Lamm.
– Det är ett otroligt, kraftfullt underlag som gör att man verkligen kan få gehör för det man säger.
Däremot har hon inga positiva erfarenheter av sina kontakter med Hyresgästföreningen i egenskap av vanlig medlem.
– När jag behövde hjälp kan jag väl säga att det blev ett fiasko. Men jag ser att det pågår kvalitetsarbete runt medlemsnyttan och det är jag också jätteintresserad av.
Valberedningens ordförande Rigmor Wilderoth tror att Tengroth Lamm kan bidra med mycket och är glad att hon svarade på valberedningen platsannons.
– Det är väl ett bevis på att man har den rätta geisten och inte bryr sig om jantelagen. Dessutom får vi in folk med helt andra ingångsvinklar än tidigare på det här sättet.
På förbundsstämman 2006 fick valberedningen kritik för att den föreslog för många ”gamla gubbar och gummor”. Ett resultat var att Jacob Witzell, då 25 år, valdes in i förbundsstyrelsen, trots att han just hade blivit medlem i Hyresgästföreningen.
– Sedan har vi bara fått väldigt goda vitsord om honom och insett att man inte behöver ha den långa föreningstillhörigheten för att kunna fungera bra. Därför har vi gått efter andra kriterier den här gången, säger Rigmor Wilderoth.
På så sätt kom också America Vera Zavala in på listan över föreslagna ersättare i förbundsstyrelsen. Hon är mest känd som vänsterpartist och för hon var med och startade den svenska Attac-rörelsen.
För Hem & Hyra har America Vera Zavala tidigare berättat att hon bor i bostadsrätt.
– Men jag är mycket engagerad kring städer och städernas utveckling. Och just nu är jag verksamhetsledare för en community-teater i Botkyrka och samarbetar med Hyresgästföreningen, sade hon då.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.