HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Valbohem slipper bli kommunens kassako

Färgelanda Det blir inget med idén att plocka ut över 2,5 miljoner ur Valbohem för att täppa till hål i den kommunala budgeten. Direktörens och Hyresgästföreningens protester gav effekt.
Foto: Kajsa Wedberg
Det blir inget med tjänstemännens förslag att plocka pengar ur bostadsbolaget Valbohem för att täta hål i kommunens budget.

– Jätteskönt, att det hela är avstyrt. Vi hade inte klarat att bli av med så mycket pengar, säger Valbohems vd Leif Eriksson. 

Bakgrunden är att Färgelanda kommun har det tufft ekonomiskt. Enligt den senaste prognosen kommer man att ligga back med 6 miljoner när resultatet för 2015 ska räknas ihop.

Läs ocksåIngemar drömmer om en lägenhet på Röva

För att lösa pengakrisen lade kommunens tjänstemän, med kommunchef Lars-Göran Berg i spetsen, fram en rad sparförslag. Ett var att plocka pengar ur det kommunala bostadsbolaget Valbohem. Närmare bestämt de senaste fyra årens avkastningskrav vilket motsvarar 2 625 000 kronor. 

Varken politikerna, Valbohems ledning eller Hyresgästföreningen tyckte dock att detta var ett bra förslag. 

– Valbohem är ett litet bolag som dagligen kämpar med sin egen ekonomi för att kunna underhålla, renovera och producera lägenheter. Det vore huvudlöst och oansvarigt av kommunen att i det läget dränera bolaget på pengar, säger Stefan Kudryk, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNya hyror på gång - Här är bolaget med högst yrkande hittills i Västra GötalandHyresgästföreningens förhandlare Murat Solmaz och Valbohems vd Hans Sprung möts snart vid förhandlingsbordet.

I fredags möttes bolagsstyrelsens och kommunstyrelsens presidier. Ett möte som resulterade i att förslaget skrotades. 

– Med tanke på att politikerna sade nej redan från början var det väl egentligen aldrig någon riktig fara. Men självklart var det bra att ha Hyresgästföreningen i ryggen i den här frågan, säger Leif Eriksson. 

På Hyresgästföreningen ser man förslaget i Färgelanda som del av en större negativ trend. 

Läs ocksåAllmännyttan i Halmstad säljer lägenheter för att klara politikernas krav

– Allt fler kommuner försöker använda sina kommunala bostadsbolag som kassakor. Det sker på både laglig och olaglig väg. Här spelar vi en viktig roll i att bevaka och agera innan det är för sent, säger Stefan Kudryk. 

 

 

Läs också Hyresgäster lämnade över närmare 800 namn mot miljonutdelning Coronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.