Annons

Rekordhöjning i Färgelanda – Förhandlaren: ”Hård smäll för hyresgästerna”

Färgelanda Innan året är slut kommer hyran för de 590 hushåll som hyr av Valbohem ha gått upp med 3,2 plus 3,2 procent. "Vi hade velat ha en lägre höjning, men förstår bolagets svåra ekonomiska situation", säger Hyresgästföreningens förhandlare Roshan Yigit.
Roshan Yigit, förhandlare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Foto: Alice Winroth
"Valbohems dåliga ekonomi och kraftigt eftersatta underhåll bidrog till att göra förhandlingen extra utmanande", säger Hyresgästföreningens förhandlare Roshan Yigit efter rekordhöjningen.

Hyresförhandlingarna mellan Färgelandas kommunala bostadsbolag Valbohem och Hyresgästföreningen är klara. Resultatet är ett tvåårsavtal med tre höjningar. Först med  3,2 procent i februari. Sedan med 3,2 procent den första juli. Och därefter med ytterligare 3,2 procent i början av 2025.

Innan 2024 är till ända har alltså de 590 hushållen fått en hyreshöjning på totalt 6,4 procentenheter. Det är den största höjningen hittills bland landets kommunala bostadsbolag.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Roshan Yigit, som ledde Hyresgästföreningens förhandlingsgrupp, säger att förhandlingarna varit tuffa:

– Vi kämpade för att hålla nere höjningen och landade i en kompromiss som trots allt är betydligt lägre än Valbohems ursprungliga krav på 9,2 procent. Valbohems dåliga ekonomi och kraftigt eftersatta underhåll bidrog till att göra förhandlingen extra utmanande.

Vad säger du till era medlemmar hos Valbohem, som undrar varför ni gått med på den här rekordhöjningen? 

Läs ocksåChocken: Hyran "höjdes" med 62 procentMontage av papper och porträttbild på en man i övre medelåldern.

– Vi vet att det det här blir en hård smäll för många. Samtidigt är det en del av ett tvåårsavtal som säkrar en väsentligt lägre hyreshöjning för 2025. Hyresgästerna slipper även retroaktiv höjning för januari och höjningarna sker stegvis vilket innebär att hyreshöjningen kommer att vara lägre än för de flesta andra kommuner under första halvan av 2024. De kan även känna sig säkra på hur mycket hyran kommer att gå upp både detta och nästa år, säger Roshan Yigit.

Annons
Ska energieffektivisera

I förhandlingarna har Valbohem tryckt på att de blivit beviljade statligt medel för energieffektivisering under 2024. Men för att pengarna ska betalas ut måste bolaget satsa lika mycket själv.

Roshan Yigit är osäker på om energieffektiviseringen hade genomförts om bolaget behövt bekosta allt på egen hand. Han tror att satsningen kommer att gynna hyresgästerna i framtiden.

Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

– Vi räknar med att energieffektivisering leder till lägre omkostnader för bolaget i framtiden vilket skapar förutsättningar för lägre hyreshöjningar framöver och bättre underhåll av fastigheterna. Under första kvartalet nästa år kommer Valbohem att redovisa investeringarna för oss, säger Roshan Yigit och tillägger att den hyresnivå som Valbohem ligger på i dag är lägre än hos många andra kommunala bostadsbolag.

– Valbohems snitthyra är lägst i Dalsland och femte lägsta i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Det är en fördel när hyran höjs i procent i stället för i kronor per kvadratmeter, säger Roshan Yigit.

Uppgörelsen innebär att den som hyr en genomsnittstvåa på 60 kvadratmeter höjs hyran i år med 164 kronor från och med februari och sedan med ytterligare 169 kronor den första juli.

Annons

Läs även:

Så mycket vill de västsvenska värdarna höja hyran 2024 – Hela listan

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2024 – Hela listan

Fakta: Så går det i årets förhandlingar

Läs också Rekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman Gotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procent Oro över strandad hyresförhandling: "Hur skulle vi klara en sån höjning?"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.