HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vandalisering – Rikshem tvingas täcka rutor med träskivor

Södertälje Grov vandalisering. Det fick Rikshem att vidta extraordinära åtgärder i Västra Blombacka. Bolaget har nu satt upp träskivor för fönster och dörrar för att slippa få dem sönderslagna.
Foto: Kenneth Samuelsson
Träskivor för fönster. Det är Rikshems vapen för att stoppa vandaliseringen på Fjärilsgatan i Västra Blombacka.

Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att Rikshems område i Västra Blombacka i Södertälje var vanskött. Hyresgästernas vardag var vandalisering i form av krossade fönsterrutor och en knarkmeny i trappuppgången.

Efter det så bytte Rikshem rutorna och fixade till bristerna. Bolaget satte även upp utegym och nya lekplatser i området.

Läs ocksåKnarkmeny i Rikshems trappuppgång

Men efter det har området återigen vandaliserats. Ett stort antal rutor har krossats flera gånger berättar Jennie Wolmestad, kommunikationschef på Rikshem.
– Det är upprörande och jättetråkigt för oss och hyresgästerna eftersom vi har arbetat hårt för att både förbättra i området och åtgärda det som var trasigt, säger hon.

Nu står lägenheterna på Fjärilsstigen tomma i väntan på att de ska renoveras. Och hon berättar att den senaste skadegörelsen skedde när området inhägnades inför renoveringen.

En hypotes som läggs fram av personer i området som Hem & Hyra pratar med och som vill vara anonyma, är att ungdomsgäng som hade husen som tillhåll, blev arga över att staket sattes upp och därför har slagit sönder massor av rutor. Och de gillar inte vad de ser.”Det ser inte så trevligt ut, lite som ett övergivet område”, är omdömet.

Läs ocksåKnarkmenyn borta i Blombacka

Det slutade med att bolaget tog det ovanliga beslutet att sätta upp skivor på fönsterrutor, dörrar och vissa balkonger.
– Vi gjorde det för att de krossar alla rutor på första våningen för att komma in, vandaliseringen kostar oss stora summor, säger hon.

Hyresgäster i området känner sig otrygga och klagar på att gäng hänger i området. Vad gör ni för att öka tryggheten?
– Vi har nattvandrare på plats och sedan har vi anlitat Securitas som ronderar i området. Men det här är ett samhällsproblem, säger hon.

Läs ocksåRikshems vd efter skandalen: Jag är uppriktigt ledsen

Enligt Jennie Wolmestad så sticker Västra Blombacka ut hos Rikshem.
– Den här typen av vandalisering känner vi inte igen i våra andra områden. När man måste sätta upp plywood för fönster och dörrar har det gått rätt långt

Ann-Kristin Gunnarsson, kommunpolis i Södertälje, bekräftar att det varit en del problem i Västra Blombacka.
– Vi får information om att det är mycket ungdomshäng i området och vet att det används och säljs narkotika. Därför är vi också där så mycket vi kan

Är det värre i Västra Blombacka än i andra områden i Södertälje?
– Nej jag skulle inte säga det, det säljs narkotika i hela Södertälje. Det har polisanmälts cirka 10 stycken narkotikabrott under perioden 1/9 – 11/11 på Fjärilsstigen och Myrstigen, men det är ungefär så det ser ut i andra områden också, säger hon.

När kommer hyresgästerna i området att märka en förbättring?
– Vår strävan är givetvis att det ska bli bättre och vi jobbar mot det målet hela tiden, men det är svårt att säga exakt när, säger hon.

Läs också Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits" Rikshem vill ha tusentals kronor för fuktskadade köksluckor – trots att Javed felanmälde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.