Annons

Vänder sig till hyresnämnden för att få dusch och toalett

Ystad När hyresgästen flyttade in i sin lägenhet för två månader sedan lovade hyresvärden att installera toalett, dusch och lås. Men fortfarande har inget hänt. (UPPDATERAD)

I början av maj skrev den 20-årige mannen på ett hyreskontrakt för en tvårumslägenhet i Löderup. För de 62 kvadratmeterna med kokvrå, men utan badrum, betalar mannen 6 700 kronor i månaden. I hyreskontraktet intygar hyresvärden att dusch och toalett ska installeras, att ett golv ska målas samt att lås ska sättas in. Trots det har inget hänt sedan hyresgästen, enligt kontraktet, fick tillgång till lägenheten i mitten av maj. Nu vänder sig hyresgästen till hyresnämnden för att få dusch och toalett i sin lägenhet.

Hyresgästen berättar att hyresvärden lovade att installera dusch och toa inom tre veckor från att han flyttade in. Nu har hyresvärden lovat att det ska ske i nästa vecka.

ANNONSLånestrategier för hyresgäster

– Men jag vet inte om jag vågar lita på det. Jag hoppas det, säger hyresgästen.

Andreas Persson, jurist på Hyresgästföreningen, menar att det rör sig om ett avtalsbrott.

– Det gör det helt klart eftersom hyresvärden till och med lovar att installera dusch och toalett enligt hyreskontraktet, säger Andreas Persson.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Hyresgästen har tillgång till dusch och toalett i fastighetens källare.

– Det räcker inte idag. Att det finns dusch och toalett i en lägenhet anses vara lägsta godtagbara standard, säger Andreas Persson.

Ägarparet vill inte kännas vid att det bor några hyresgästerna i huset. Den ena ägaren nekar till att ha skrivit under något kontrakt och säger sig aldrig hört talas om hyresgästen. Den andra ägaren menar att hyreskontraktet upphävts eftersom varken bygglovet eller de nödvändiga ombyggnationerna varit klara.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

Så om ni inte ska ha hyresgäster i huset vad ska ni då göra?

Annons

– Det har jag inga kommentarer till. Det har inte du med att göra, säger en av ägarna.

Ägarna hade tidigare planer på att inrätta ett flyktingboende i fastigheten, planer som skrinlagts. Ägarna berättar att de först för två dagar sedan fick ett bygglov för privatbostad för fastigheten som är en gammal skolbyggnad. Hyreslägenheter i den gamla skolbyggnaden har annonserats för uthyrning på Blocket under maj månad. 

Läs också Värden renoverade hos Ann-Christin – saker för 113 000 kronor försvann: ”Har orsakat så mycket skada” Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.