Annons

Vanmakten så stor att han behöll hyrespengarna

Blekinge År 2011 vräktes 1,33 promille av hyresgästerna i Jönköpings län och 0,79 promille i Kronobergs län, via beslut av Kronofogden. Lennart vet hur det känns.

Det är första året, 2011, som Kronofogden har sammanställt statistik på kommunnivå över alla avhysningar från lägenheter och samtidigt jämfört antalet vräkningar med antalet lägenheter i kommunerna. I tabellen nedan kan du se antalet avhysningar presenterat i promille i förhållande till antalet lägenheter.

Men det är inte bara siffror i en tabell. Hem & Hyra träffade Lennart, fingerat namn, på ett bibliotek i Jönköpings kommun. Lennart är en av dem som förlorat sitt hem.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Han är snart 69 år och hälsar med stadig hand. Ser ut som vilken äldre herre som helst. Hel och ren, silvergrått hår, inga problem med droger och alkohol.
Det är bara det att han är skyldig sin hyresvärd över 50 000 kronor.

Sedan 2005 har han upprepade gånger varit sen med hyran. Hyresvärden har sagt upp honom flera gånger. Vid ett tillfälle blev han avhyst och fick sova på vandrarhem. Situationen räddades av socialen samt löfte till Vätterhem att betala hyran i tid.

Det höll i fem månader. Då slutade han helt att betala hyra. Därav den stora hyresskulden.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

– Varför? Ja, den frågan har jag också ställt mig många gånger. Jag vet inte. Jag kan inte svara på det. Jag hamnade i mental blockering med vanmakt över situationen och min dåliga ekonomi. Det blev som en stor trötthet, säger han och ser ut över bibliotekets bokryggar.

Hyresnämnden har precis beslutat att han måste flytta. Han grunnar på att överklaga.

– Jag har nog ingen chans, men det är ändå en chans. Vätterhem har inte gjort något fel. De har försökt hjälpa mig så gott de kan. Den enda som gjort fel är jag.

Läs ocksåKommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad

Lennart har jobbat hela sitt liv. Ekonomin rämnade när han blev personligt ansvarig för skulderna i en konkurs. Han kom aldrig på fötter igen efter det. Olika projektjobb ledde till arbete som personlig assistent.

Han jobbade så länge han fick, till 67 års ålder. Då återstod bara en låg pension.

Annons

– Mina villkor att leva försämrades enormt. Jag hamnade i en strukturlöshet, fick inte någonting att fungera. Jag tror ändå att jag har hyfsad intellektuell förmåga och jag begriper ju att det är klart att man ska betala hyran. Det är inte så att jag ville att det skulle bli så här. Det bara blev så, jag har ingen lösning.

Vart ska du ta vägen?

– Jag vet inte, just nu känns det bara jobbigt att tänkta på. Men jag ska lyssna på socialen, förmodligen blir det vandrarhem.

Lennart överklagade sedan till hovrätten som avslog hans vädjan.

Läs mer om hyresämnden och hur sena hyror riskerar lägenhetskontraktet

I tabellerna ser du antalet avhysingar i förhållande till antalet lägenheter i några av kommunerna i Jönköpings och Kronobergs län. Även Blekinge och Kalmar finns med i tabellform. Övriga kommuner i länen och landet hittar du i Kronofogdens statistik, i pdf-format, till höger på sidan.

Jönköping:

Källa: Kronofogden, SCB.

Annons

Kronoberg:

Blekinge:

Kalmar:

Källa: Kronofogden, SCB.

Fakta: En vecka räcker

Är du en vecka sen med hyran har värden rätt att säga upp dig och du riskerar att mista din lägenhet, enligt hyreslagen. Betalar du in hyran inom tre veckor, återfår du rätten till ditt lägenhetskontrakt. Upprepade sena inbetalningar är grund för uppsägning och prövas av hyresnämnden.

Vid hyresskulder vänder sig värden oftast först till Kronofogden för att få dig avhyst. Du har rätt få din sak prövad av hyres-nämnden eller tingsrätten.

Läs också Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Hyresgäst vräks efter att ha kastat bacon i trapphus Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.