HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vapen och knarkfynd avslöjade svartuthyrare

Malmö Hyresgästen flyttade ut från lägenheten på Rosengård och hyrde ut den svart. Allt avslöjades när polisen sökte genom stadsdelen i en specialinsats. I mannens källarförråd hittades en gömma med kopplingar till Malmös undre värld.

Flera poliser sökte igenom allmänna utrymmen i hyreshusets källare med hund när de plötsligt stötte på en man som kom ut från ett låst utrymme. Han kunde inte förklara vad han hade gjort där nere och poliserna fattade snabbt misstankar.

Innanför dörren, dolt i ett förråd som hör till en av hyresrätterna i huset, låg en skarpladdad pistol och två skottsäkra västar. Det fanns även tramadoltabletter, cannabis och material för att väga och förpacka narkotika. Enligt åklagarens bedömning av mängder som talar för att det skulle säljas vidare.

Mannen i källaren åtalas nu för grovt vapenbrott och narkotikabrott. Uppgifter i utredningen visar att lägenheten hade hyrts ut svart och hyresvärden hade tappat kontroll över vem som använde den och förrådet. Det hade under längre tid funnits tydliga tecken på att allt inte stod rätt till, uppgav hyresvärden Rosengårds fastigheter

Mannen som stod på förstahandskontraktet är inte själv åtalad i målet. Han berättade för polisen att han inte längre bodde i lägenheten utan några kvarter bort. Fastighetsägaren, hade tidigare sagt nej till en andrahandsuthyrning men det hade han struntat i.

”Jag hyrde ut den ändå”, berättade han under ett förhör.

Enligt hans egen beskrivning hade bostaden med tillhörande förråd istället vandrat mellan en rad andra personer, utan att hyresvärden hade informerats eller gett sitt godkännande.

Svartuthyrning är ett stort problem i Malmö och flera hyresvärdar jobbar aktivt med att spåra upp fall för att kunna ta tillbaka lägenheterna. Exempelvis kommunala MKB har en specialgrupp som jobbar med frågan.

Polisens undersökningar av fynden i källaren på Rosengård har gett resultat som kopplar gömman till grov brottslighet. Enligt uppgifter i utredningen har pistolen som hittades tidigare använts vid ett mordförsök i Köpenhamn. DNA- och fingeravtryck kopplar andra föremål till kända kriminella som varit inblandade i både mord- och vapenhärvor.

Tillslaget i källaren skedde i januari år och var del av polisens nationella operation Rimfrost som hade siktet satt mot kriminella. Som ett led i arbetet sökte polisen vid flera tillfällen igenom hela stadsdelar i Malmö i enorma insatser, unika i sin omfattning, i jakt på vapen och narkotika.

Fakta: Tuffare tag mot svartuthyrare

Den som vill hyra ut en lägenhet i andra hand måste ha fastighetsägarens tillstånd och kan inte lägga på hur mycket som helst i hyra. Den som struntar i reglerna kan bli uppsagd utan varning.

Lagstiftningen skärptes 2019. Om en uthyrning både är olovlig OCH andrahandshyran är för hög, kan hyresgästen numer dömas till böter eller fängelse i högst två år.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.