HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Varbergshyror förhandlas

Varberg I dag startar förhandlingar om nya hyror för 2 200 hyresgäster hos privata hyresvärdar i Varberg. Fastighetsägarna hoppas på hyreshöjning från och med årsskiftet.

De privata hyresvärdarna förhandlar genom sin branschorganisation Fastighetsägarna GFR, som i dag möter Hyresgästföreningen för att diskutera nästa års hyror. Bland annat ingår Derome Förvaltning, Varbergs största privata hyresvärd med drygt 900 lägenheter i kommunen.

Fastighetsägarna yrkar på skiftande hyreshöjningar beroende på vilka fastigheter det gäller, men enligt Hyresgästföreningen landar kraven på i genomsnitt 0,8 procent över hela beståndet.

Läs ocksåOmbildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Det är dock ingen siffra som Fastighetsägarnas förhandlare Madeleine Johansson vill bekräfta. Däremot hoppas hon på en uppgörelse före årsskiftet, så att eventuella nya hyror kan börja gälla från och med 1 januari.

– Varken hyresgäster eller fastighetsägare mår bra av retroaktivitet. Men vi kommer inte till skott på vilka nivåer som helst. Man får helt enkelt avvakta förhandlingarna och se var de leder, säger Madeleine Johansson.

Annons

Hyresförhandlingarna i Varberg har varit tuffa de senaste åren, både på den privata och den allmännyttiga sidan. Men Marcus Atterstam, förhandlare på Hyresgästföreningen, är trots allt hoppfull inför årets förhandlingsomgång.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2022 – hela listan

– Än är parterna långt ifrån överens. Men förutsättningarna för att vi når en lösning är goda, säger han.

Senaste hyresuppgörelsen för privata hyresvärdar i Varberg blev klar i mars i år.

Annons

LÄS MER:
Hur mycket vill din värd höja hyran? Se Hem & Hyras uppdaterade lista över hyreskraven i Halland.

Läs ocksåBilliga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggenBostadskön i Varberg är lång och det är bra att det byggs fler lägenheter, tycker Annelie Bertilsson och Jörgen Karlsson. Men inte om det sker till priset av att äldre, billigare hyresrätter stryker med. På Krabbes väg har just detta skett. Hyrorna i de nybyggda husen är betydligt högre.

Här hittar du en lista över hyresuppgörelser som redan är klara i Halland för 2016.

Läs också 20 000 lägenheter i hus som hotas av översvämning – här är du extra utsatt Nu höjs hyrorna för tusentals hushåll i Varberg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.