Annons

Varbergshyror prövas i hyresnämnden

Varberg Hyrorna för 1 400 hyresgäster hos privata värdar i Varberg blir nu ett fall för hyresnämnden. De första ärendena är redan inlämnade.

Drygt 800 hyresgäster i Varberg har frivilligt gått med den nya hyra som deras värdar föreslagit per brev. Det uppger branschorganisationen Fastighetsägarna som företräder ett 80-tal privata hyresvärdar i kommunen, däribland Varbergs största privatvärd Derome Förvaltning.

Men ännu har ungefär 1 400 hushåll valt att inte acceptera sin fastighetsägares förslag. För att värdarna ska få lov att höja hyran ändå måste den först prövas av hyresnämnden i Göteborg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Nu har Fastighetsägarna börjat lämna in ärenden till nämnden, ett för varje lägenhet. Organisationen anser att hyresnivåerna generellt är för låga i Varberg, och hoppas på vägledande avgöranden om vad som är en skälig hyra i området.

Annons

Hyresgästföreningen har å sin sida valt att kräva Fastighetsägarna på 4,7 miljoner kronor i skadestånd, eftersom man anser att motparten inte fullföljt sin förhandlingsplikt.

Det var i februari som de årliga hyresförhandlingarna för Varberg havererade mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, då den senare parten valde att stranda.

Annons
Läs ocksåVärdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannenPrivata storvärdar renoverar tomma lägenheter, strandar hyresförhandlingen och hyr sedan ut till hyror de själva sätter. Ibland pressas nya hyresgäster att skriva på avtal om att förhandla hyran direkt med värden. Fredrik Alexandersson vägrade. Det har sparat barnfamiljen många tusenlappar.

För drygt ett år sedan hände samma sak i Kalmar, med hyror för 5 400 lägenheter i potten. Den gången vände sig Fastighetsägarna direkt till hyresnämnden. Efter ett första möte i nämnden prövade parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet igen. I mars 2012 nådde man en uppgörelse.

Läs också Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Gavlegårdarnas hyror klara efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.