Annons

Varbergshyror prövas i hyresnämnden

Varberg Hyrorna för 1 400 hyresgäster hos privata värdar i Varberg blir nu ett fall för hyresnämnden. De första ärendena är redan inlämnade.

Drygt 800 hyresgäster i Varberg har frivilligt gått med den nya hyra som deras värdar föreslagit per brev. Det uppger branschorganisationen Fastighetsägarna som företräder ett 80-tal privata hyresvärdar i kommunen, däribland Varbergs största privatvärd Derome Förvaltning.

Men ännu har ungefär 1 400 hushåll valt att inte acceptera sin fastighetsägares förslag. För att värdarna ska få lov att höja hyran ändå måste den först prövas av hyresnämnden i Göteborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har Fastighetsägarna börjat lämna in ärenden till nämnden, ett för varje lägenhet. Organisationen anser att hyresnivåerna generellt är för låga i Varberg, och hoppas på vägledande avgöranden om vad som är en skälig hyra i området.

Annons

Hyresgästföreningen har å sin sida valt att kräva Fastighetsägarna på 4,7 miljoner kronor i skadestånd, eftersom man anser att motparten inte fullföljt sin förhandlingsplikt.

Det var i februari som de årliga hyresförhandlingarna för Varberg havererade mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, då den senare parten valde att stranda.

Annons
Läs ocksåFörra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen

För drygt ett år sedan hände samma sak i Kalmar, med hyror för 5 400 lägenheter i potten. Den gången vände sig Fastighetsägarna direkt till hyresnämnden. Efter ett första möte i nämnden prövade parterna att sätta sig vid förhandlingsbordet igen. I mars 2012 nådde man en uppgörelse.

Läs också Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Lars betalar inte värdens smyghöjning: ”Det handlar om solidaritet” Tusentals får smyghöjd hyra efter strandade förhandlingar: ”Fattar inte vad de håller på med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.