Annons

Värd får advokatkritik för onödig rättegång – stämde hyresgäst som sa upp kontraktet

Skåne Advokaten och hyresvärden Lars Danckler har systematiskt stämt och krävt sina hyresgäster på olika ersättningar. Nu får han ytterligare kritik från Advokatsamfundet – efter att tidigare fått en varning.
En delad bild. En del föreställer tre män, där den längst fram är äldre, iklädd kavaj, skjorta och glasögon. Han tittar ner i marken och tar sig för halsen. Andra halvan är en ung, leende kvinna med mörka ögon, svart hår och stora örhängen. Över syns en urriven text som visar "rättegång och därmed brutit mot sina plikter som advokat.".
Foto: Anders Eeg-Olofsson/Gry Ellebjerg
Hyresgästen Yasmine Boughalmi anmälde advokaten och hyresvärden Lars Danckler. Nu får han en erinran från Advokatsamfundet.

Hem & Hyras granskning visar att hyresvärden och advokaten Lars Danckler ovanligt ofta krävt – och stämt – sina hyresgäster på olika ersättningar. I samband med utflyttningar har han satt i system att begära pengar för påstådda skador i lägenheterna i två skånska kommuner.

Förutom att dra sina hyresgäster inför rätta tjänar han dessutom pengar på att anlita sig själv som ombud, vilket en domare reagerat på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skrev på kontrakt på advokatkontoret

I december förra året fick Lars Danckler en varning från Advokatsamfundet, för ett ”allvarligt åsidosättande av god advokatsed”, som det stod i disciplinnämndens beslut.

Då handlade det om hyresgästen Emma Samuelsson-Hurtig i Stockamöllan utanför Eslöv, som skrev på sitt hyreskontrakt på Lars Dancklers advokatkontor utan att ha fått rådet att anlita ett eget ombud, vilket hon borde ha fått.

Emma Samuelsson-Hurtig.
Emma Samuelsson-Hurtig anmälde sin före detta hyresvärd.

Och nu har det alltså kommit ny kritik från samma yrkesorganisation. Under oktober i år fick Lars Danckler en så kallad erinran från Advokatsamfundet. En erinran är precis som en varning också en disciplinär påföljd, men mildare än en varning.

Hotades med rättegångskostnader på 20 000 kronor

Denna gång handlar det om hyresgästen Yasmine Boughalmi, som hade problem när hon 2021 ville säga upp sitt kontrakt för lägenheten i Hörby. Hyresvärden menade att uppsägningen var otydlig, och istället för att kontakta hyresgästen för att reda ut vad hon menade valde Lars Danckler att vända sig till en domstol, och dessutom kräva betalt för rättegångskostnaderna.

Advokatsamfundets disciplinnämnd har kommit fram till att Lars Danckler orsakat en onödig rättegång genom att stämma hyresgästen ”och därmed brutit mot sina plikter som advokat”.

Annons
Advokat anmälan
Yasmine Boughalmi.

Yasmine Boughalmi har tidigare berättat hur hon tycker Lars Danckler missbrukat sin ställning som advokat, och att hon anmält honom för att andra inte ska råka illa ut.

– Människor som jag ska inte utnyttjas, sa hon till Hem & Hyra då.

Lars Danckler drog tvisten mot Yasmine Boughalmi ända upp till Högsta domstolen, där det tog stopp. Hon behövde aldrig betala de 20 000 kronor i rättegångskostnader som hon krävts på.

Med Yasmines fall har Advokatsamfundet alltså riktat kritik mot en av sina medlemmar i två olika ärenden under ett års tid.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.
Kvinna som sitter vid skrivbord.
Mia Edwall Insulander, generalsekreterare Sveriges advokatsamfund

Mia Edwall Insulander är Advokatsamfundets generalsekreterare. Hon vill inte låta sig intervjuas, men svarar istället på mejl.

När Hem & Hyra frågar henne om det händer något speciellt med en medlem som får flera disciplinära åtgärder riktade mot sig, skriver hon att ”regelmässigt bedöms varje ärende för sig, men om en advokat exempelvis upprepat gör sig skyldig till likartade åsidosättanden av god advokatsed, kan det leda till strängare påföljd”.

Lägger på luren

Sedan Hem & Hyra publicerade de första artiklarna om Lars Danckler i februari 2022 har advokaten och fastighetsägaren legat lågt i domstolarna.

Annons

Hittills under 2023 finns det inte ett enda fall där han eller hans fastighetsbolag Leijontornet dragit hyresgäster inför rätta i någon tingsrätt eller hyresnämnden.

Ett tvåvåningshus i rött tegel bakom ett fält med slåttervall och i bakgrunden flera träd.
En av Lars Dancklers fastigheter i Stockamöllan.

Tidningen hade gärna velat fråga Lars Danckler hur han själv ser på den kritik som nu riktats mot honom från Advokatsamfundet, och hur han ser på sina dubbla roller som advokat och hyresvärd. Men när vi ringer, väljer han att snabbt avsluta samtalet utan att svara på några frågor.

Advokaten och hyresvärden Lars Danckler (i mitten) på plats i Helsingborgs tingsrätts lokaler under 2023.
Advokaten och hyresvärden Lars Danckler (i mitten) på plats i Helsingborgs tingsrätts lokaler under 2023.

Av det svar han lämnat till disciplinnämnden framgår det dock att han tycker att Advokatsamfundet inte ens borde ha prövat frågan, då Yasmine inte varit behörig att klaga, eller saklegitimerad som det heter. Han skriver också att han aldrig varit i kontakt med henne i egenskap av advokat utan som hyresvärd.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Yasmine Boughalmi angående den erinran som hennes anmälan lett till.

Fakta: Så anmäls en advokat
  • Det kan gå till på olika sätt när Advokatsamfundet undersöker om en av deras medlemmar brutit mot de yrkesetiska reglerna.
  • Om en person som själv varit utsatt för en advokat tycker att advokaten gjort fel och anmäler detta måste Advokatsamfundet inleda ett disciplinärende.
  • Om någon som själv inte är direkt berörd (”saklegitimerad”) hör av sig kan Advokatsamfundet ändå välja att inleda ett disciplinärende, även om de inte har någon skyldighet att göra det.
  • Advokatsamfundet kan också på eget initiativ granska sina medlemmars agerande.
  • Det är Advokatsamfunds disciplinnämnd som prövar ärenden. Nämnden består av elva ledamöter.
  • Möjliga påföljder för en advokat som brutit mot god advokatsed är erinran, varning, varning med straffavgift eller – i de allvarligaste fallen – uteslutning ur samfundet.

Källa: Sveriges advokatsamfund

Fakta: Varningar och uteslutning – så vanligt är det

Under 2022 beslutade Sveriges advokatsamfund om disciplinära påföljder enligt följande.

  • Erinran: 80 fall.
  • Varning: 32 fall.
  • Varning med straffavgift: 11 fall.
  • Fyra advokater uteslöts under 2022.

Källa: Sveriges advokatsamfund

Läs också Efter Hem & Hyras granskning: Nu varnas hyresvärden av Advokatsamfundet Tänk på det här under lägenhetsbesiktningen: Då ska du inte underteckna värdens protokoll Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.