HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresvärden drog Yasmine till Högsta domstolen – nu anmäler hon honom för maktmissbruk

Skåne Yasmine stämdes av sin hyresvärd när hon ville flytta. Nu anmäler hon i sin tur honom till Advokatsamfundets disciplinnämnd: ”Jag vill att han ska veta att det han gjort är allvarligt”.
Advokat anmälan
Foto: Gry Ellebjerg
Yasmine Boughalmi.

I samband med att Yasmine Boughalmi sade upp sitt hyreskontrakt på en lägenhet i Hörby blev hon stämd av sin hyresvärd Lars Danckler.

Hon är en av många som hyresvärden via sitt fastighetsbolag Leijontornet AB dragit inför rätta. Hem & Hyra har i en granskning visat att Lars Danckler ovanligt ofta kräver sina hyresgäster på pengar för skador och stämmer sina hyresgäster i tingsrätten.
– Jag vill att han ska veta att det han gjort är allvarligt, att han ska få någon slags rättelse. Det finns lagar i Sverige, säger Yasmine Boughalmi.

Läs ocksåSe upp – detta får din hyresvärd inte göra

Hyresvärden också advokat

Sommaren 2021 var hon glad över att ha hittat en lägenhet. Direkt blev hon varse att hennes nya hyresvärd också var advokat – hon skrev på hyreskontraktet på hans advokatkontor i Malmö.

I Hem & Hyras granskning berättar hyresgäster och före detta hyresgäster att ”alla” vet att hyresvärden Lars Danckler också är advokat. Många är rädda för att de ska bli stämda, inte minst för att han ”alltid” får rätt i domstol. Många har skrivit på hyreskontrakten på hans advokatkontor. Han använder advokatfirmas mejladress i kommunikation med hyresgästerna och han använder ett krångligt juridiskt språk.

Yasmine Boughalmi anser att Lars Dancklers ägnar sig åt maktmissbruk och skriver i anmälan: ”Advokaten använder sin makt och kunskap om lagen för att skrämma hyresgäster och därvid kräva hen på pengar”.

Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet
Yasmine Boughalmi.

Hon beskriver i anmälan hur hon själv kom i konflikt med Danckler vid inflyttningsbesiktningen. Värden ville att hon skulle skriva under ett besiktningsprotokoll som hon inte ansåg stämde överens med bostadens skick. I samband med att hon sen sade upp sig stämdes hon – ett mål som värden drog hela vägen till Högsta domstolen som dock inte tog upp fallet. Kortfattat handlade stämningen om att hyresvärden ansåg att Yasmines uppsägning var otydlig. Därför behövde han vända sig till domstol. Det kostade honom pengar som han menade att hon skulle betala.

Annons

Ytterligare en anmälan till Advokatsamfundet

I april gjorde också Lars Dancklers före detta hyresgäst Emma Samuelsson-Hurtig en anmälan till Advokatsamfundet. I hennes kontrakt fanns en skrivelse om att hon skulle betala 10 000 kronor om hon flyttade inom ett år och att hyresgästen var ansvarig för skador i lägenheten oavsett vad som orsakat dessa.

Nu har Yasmine Boughalmi beslutat att också göra en anmälan.
– Från början visste jag inte hur det skulle gå i mitt ärende och jag tyckte att det var bättre att vänta tills allt var över. Jag tyckte också att det var svårt att skriva en anmälan. Men när jag fick höra att han fortfarande jobbar som advokat kände jag sån ilska och jag har tagit mig tid att skriva den, säger Yasmine Boughalmi.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras granskning: Nu varnas hyresvärden av AdvokatsamfundetLagboken och advokaten och hyresvärden Lars Danckler.

Den kanske viktigaste orsaken till anmälan är att inga andra ska drabbas av samma sak, säger hon.
– Jag känner mig skyldig att göra det. Människor som jag ska inte utnyttjas.

Advokatsamfundet måste undersöka

Eftersom Yasmine Boughalmi i sammanhanget kallas saklegitimerad, måste yrkesorganisationen undersöka om Lars Danckler brutit mot de etiska regler som han som medlem åtagit sig att följa (se faktaruta).

När Yasmine Boughamli har pratat med Advokatsamfundet har hon fått veta det nu kommer att ske en skriftväxling. Det kan ta upp mot ett halvår innan ett beslut fattas.

Annons

Hem & Hyra har sökt Lars Danckler för att höra hans sida av saken. Vi vill veta hur han ser på de två anmälningarna till Advokatsamfundet, samt den kritik som har framkommit om honom och hans företag Leijorntornet AB i tidningens granskning.

Lars Danckler har inte återkommit till Hem & Hyra.

Så kan en advokat bli anmäld

  • Det kan gå till på olika sätt när Advokatsamfundet undersöker om en av deras medlemmar brutit mot de yrkesetiska reglerna.
  • Om en person som själv haft kontakt med en advokat och tycker att den gjort fel och anmäler detta måste Advokatsamfundet inleda ett disciplinärende. Anmälan kan vara enkelt skriven – det är upp till samfundet att utreda om advokaten överträtt de etiska reglerna.
  • Om någon som själv inte är direkt berörd (”saklegitimerad”) hör av sig kan Advokatsamfundet ändå välja att inleda ett disciplinärende, även om de inte har någon skyldighet att göra det.
  • Advokatsamfundet kan också på eget initiativ granska sina medlemmars agerande.
  • Möjliga påföljder för en advokat som brutit mot god advokatsed är erinran, varning, varning med straffavgift eller – i de allvarligaste fallen – uteslutning ur samfundet.
  • Det är Advokatsamfunds disciplinnämnd som prövar ärenden. Nämnden består av elva ledamöter.

Källa: Sveriges advokatsamfund

Läs också Vill inte betala tillbaka överhyror - nu kan värdens hus tvångssäljas Hyresvärdar öppna för bilpooler - men intresset svagt utanför storstäderna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.