HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värd misshandlade och stal från hyresgäster

Mariestad/Tibro Han misshandlade en hyresgäst och stal från två andra. I dag dömde Skaraborgs tingsrätt en hyresvärd med fastigheter i Mariestad och Tibro till tre månaders fängelse.

PL Fastigheter har flera hyresfastigheter i Mariestad och Tibro och är välkänd hos kommunernas miljönämnder. Trots hot om vite har de inte lyckats förmå värden att rätta till brister i inomhusmiljön. Även hos Hyresgästföreningen är hyresvärden känd. Föreningen är för närvarande i full gång med att samla in fakta för en kommande ansökan om tvångsförvaltning i hyresnämnden.

Men det är inte bara fukt, mögel och låga inomhustemperaturer som hyresgästerna fått utstå från mannen som företräder PL Fastigheter i Skaraborg, och är son till företagets ägare. Mannen har också gjort sig skyldig till bland annat misshandel och stöld.

Läs ocksåTrygghetsvärdar i Göteborg rapporterar till polisen

I dag kom domen från Skaraborgs tingsrätt.

Misshandeln ägde rum i mars. Det började under besiktningen av en lägenhet. Hyresgästen som skulle flytta ville inte vara ensam med värden, utan hade bett en granne närvara. Det vände sig värden emot. Stämningen blev snart upprörd, med häftig ordväxling och fysiskt våld. Grannen blev både sparkad och slagen men knuffade också värden. Därför får kvinnan inte det skadestånd för kränkning som hon begärt. Däremot 1 000 kronor i ersättning för sveda och värk.

Värden har också stulit från hyresgäster i Tibro. En blev av med möbler, hushållsmaskiner och andra ägodelar till ett värde av 40 000 kronor i april förra året. Värden förnekar brott. Som företrädare för värden har han trott att mannen övergett lägenheten och därför tagit hand om sakerna som fanns kvar, är förklaringen.
Tingsrätten anser inte att uppgifterna ger ett tillförlitligt intryck. Det är uppenbart att han inte kan ha trott att lägenheten var övergiven och att han hade för avsikt att behålla hyresgästens saker. Värden måste betala de 6 610 kronor som hyresgästen krävde och som var det belopp som inte täcktes av hans försäkring.

Läs ocksåTrygghetsvärdar mordhotade trots försiktighet

En annan hyresgäst anklagar också värden för att ha stulit bland annat smycken och hemelektronik från en lägenhet. Även här är mannens förklaring att han trott att bostaden var övergiven.
I det fallet anser tingsrätten att både värden och hyresgästen lämnat uppgifter som inte är trovärdiga. Värden kan ha trott att lägenheten var övergiven eftersom hyrorna inte betalats in. Därför kan han inte dömas för hemfridsbrott. Däremot kan han knappast ha trott att hyresgästen lämnat kvar saker till honom. Han har alltså tagit dem utan lov.

2012 avtjänade mannen ett fängelsestraff för misshandel. Eftersom han återfallit i samma brottslighet anser tingsrätten att det inte kan bli någon annan påföljd än fängelse nu. Utöver brotten mot hyresgästerna döms mannen för snatteri och våld mot tjänsteman, sedan han angripit två biljettkontrollanter på en buss.
Straffet blir tre månaders fängelse totalt.

Läs också Toppchefer på Balder gripna för insiderbrott Barnfamiljen vann i tingsrätten - får kvarts miljon för byggbuller Tingsrättens dom mot Kindberg överklagas till hovrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.