HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Värdarnas krav: 3,5 procent hyreshöjning nästa år

Nyheter Medan Fastighetsägarna yrkar på 3,5 procent så slår Hyresgästföreningen på trumman för att ökningen ska hålla tillbaka. Egentligen finns det inte något utrymme alls för hyreshöjningar, enligt föreningen. Spelet om 2020 års hyror är igång.
Foto: Gry Ellebjerg

Fastighetsägarna, som företräder privatvärdar, grundar sitt krav på att hushållens disponibla inkomster väntas öka nominellt med 3,9 procent under 2020.

Med hänsyn tagen till en potentiell generell produktivitetsökning i fastighetsförvaltningen, bedömer Fastighetsägarna, att det finns ett utrymme att höja den allmänna hyresnivån för landet som helhet med cirka 3,5 procent. Hyresnivån har dock släpat efter den samhällsekonomiska utvecklingen under lång tid vilket skulle kunna motivera en högre hyresjustering. Den osäkra ekonomiska situationen kan å andra sida tala för det motsatta, resonerar organisationen i ett pressmeddelande.
Hyresgästföreningen håller inte med. Hyrorna måste hållas tillbaka 2020, skriver föreningen i ett pressmeddelande, utan att ange någon generell siffra. Men med hänsyn taget till samhällsekonomin och bostadsföretagens ekonomi finns inte något egentligt utrymme för hyreshöjningar alls, enligt föreningens pressmeddelande.

Läs ocksåSvenskarna flyttar mest i EU – bostadspolitiken gjorde ingen skillnad

– Hyresrätten är redan idag den dyraste boendeformen. Sex av tio hushåll består av ensamstående personer, med eller utan barn, som ska klara av en eventuell hyreshöjning på bara en inkomst. Vanligt folk måste kunna bo kvar, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Båda organisationerna betonar dock att det är de lokala förutsättningarna på orten som ska avgöra förhandlingsresultatet.

Läs också Folkets hus till salu kan bli bostäder Hyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat" Här är värdarna som vill höja hyran i Aros-Gävle 2022 Överenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.