Annons

Värdarnas krav: 3,5 procent hyreshöjning nästa år

Nyheter Medan Fastighetsägarna yrkar på 3,5 procent så slår Hyresgästföreningen på trumman för att ökningen ska hålla tillbaka. Egentligen finns det inte något utrymme alls för hyreshöjningar, enligt föreningen. Spelet om 2020 års hyror är igång.
Foto: Gry Ellebjerg

Fastighetsägarna, som företräder privatvärdar, grundar sitt krav på att hushållens disponibla inkomster väntas öka nominellt med 3,9 procent under 2020.

Med hänsyn tagen till en potentiell generell produktivitetsökning i fastighetsförvaltningen, bedömer Fastighetsägarna, att det finns ett utrymme att höja den allmänna hyresnivån för landet som helhet med cirka 3,5 procent. Hyresnivån har dock släpat efter den samhällsekonomiska utvecklingen under lång tid vilket skulle kunna motivera en högre hyresjustering. Den osäkra ekonomiska situationen kan å andra sida tala för det motsatta, resonerar organisationen i ett pressmeddelande.
Hyresgästföreningen håller inte med. Hyrorna måste hållas tillbaka 2020, skriver föreningen i ett pressmeddelande, utan att ange någon generell siffra. Men med hänsyn taget till samhällsekonomin och bostadsföretagens ekonomi finns inte något egentligt utrymme för hyreshöjningar alls, enligt föreningens pressmeddelande.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hyresrätten är redan idag den dyraste boendeformen. Sex av tio hushåll består av ensamstående personer, med eller utan barn, som ska klara av en eventuell hyreshöjning på bara en inkomst. Vanligt folk måste kunna bo kvar, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Båda organisationerna betonar dock att det är de lokala förutsättningarna på orten som ska avgöra förhandlingsresultatet.

Annons
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.