Annons

Värden slängde barnens teckningar

Malmö ​Hyresgästen Sanije i Rosengård trodde inte sina ögon. Nere på gården såg hon hur hennes ägodelar kastades i en container. Barnens teckningar, fotavtryck i gips, - allt slängdes på värdens order.– Det känns fruktansvärt. Sakerna är oersättliga, säger Sanije till Hem & Hyra.

​Det var i förra veckan som händelsen ägde rum. Källaren där förråden är belägna hade varit stängd en tid efter en brand i ett närliggande garage. Under tiden hade hyresgästerna varken kunnat använda tvättstugan eller komma åt sina ägodelar.

Annons
 
En dag när hyresgästen Sanije tittade ut genom köksfönstret fick hon en chock. Plötsligt såg hon hur några inhyrda arbetare kom gåendes med hennes ägodelar, saker som de sedan bara slängde i en container på gården.
 
– Jag kunde inte tro det var sant. Cyklar, teckningar sedan barnen var små, fot- och handavtryck i gips – allting bara slängde de, säger Sanije och fortsätter:
– En cykel kan jag alltid köpa ny, men de andra sakerna är oersättliga.
 
Det är inte bara Sanije som är drabbad utan flera förråd har tömts i utrensningen, förklarar hon.
 
Det är företaget Newsec som förvaltar fastigheterna på Herrgården på uppdrag av Actabolaget Gröningen.
 
Peter Schönfelder är projektledare på Herrgården för Newsec och bekräftar att Newsec har brustit i sin information till hyresgästerna och att ett okänt antal förråd har tömts på sitt innehåll.
– Vi stoppade saneringen när vi insåg att informationen brustit. Det vi rensade var sådant vi bedömde inte gick att rädda, säger Peter Schönfelder.
 
Hur många hyresgäster är drabbade?
– Det vet vi inte, säger Peter Schönfelder.
 
Hur ska ni ersätta de drabbades hyresgästerna?
– Den hyresgäst som är drabbad får anmäla det till oss sedan får vi se vad vi kan göra. Vi uppmanar drabbade att kontakta oss och vi beklagar det inträffade, säger Peter Schönfelder.
 
Hyresgästföreningens förhandlare Lars Persson har uppmanat de drabbade hyresgästerna att polisanmäla händelsen.
– Det går inte att driva det som ett förhandlingsärende utan hyresgästerna bör vända sig till Polisen och göra en anmälan om stöld, säger han.
 
Hem & Hyra har tidigare rapporterat om skandalvärden Acta och dess skötsel av fastigheterna i Malmöstadsdelen Herrgården. I november förra året sänktes hyran med 5,5 procent på grund av alla missförhållanden hyresgästerna tvingats stå ut med, däribland mögel och kackerlackor.
Text: Thomas Jartsell och Kristina Wahlgren

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Privata hyreshus i Fagersta kan tas över av kommunen 50 lampor in i sovrummet – nu anmäls värden Stort missnöje bland hyresgäster i Jordbro Svartkontrakten på Herrgården utreds av korruptionsenhet Ny handel med svartkontrakt avslöjad i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.