Annons

Värden som satsar på låga hyreshöjningar: ”Vi vill inte höja för mycket”

Sävsjö Det kommunägda bostadsbolaget i Sävsjö sticker ofta ut hakan när hyrorna ska förhandlas. De senaste två åren har de haft de lägsta hyreshöjningarna i landet. Så ser det ut att bli även i år. Från i mars höjs hyrorna med två procent.
Hyresvärden Sävebos kontor och vd.
Foto: Jenny Knutsson
Urban Blücher, vd för Sävebo, vill inte höja hyrorna för mycket.

Sävsjös kommunägda bostadsbolag brukar ta en ovanlig position i hyresförhandlingarna. Förra året blev höjningen noll procent. Det var andra året i rad som bolaget avstod en höjning av hyrorna på sina 500 lägenheter. Även i årets hyresförhandling fanns sådana tankar med.

— Jag funderade lite på en nollhöjning i år också, men vi har haft stora kostnadsökningar på framförallt fjärrvärmen med 19 procent och VA-taxan med 12 procent, så det var tyvärr inte möjligt, säger Urban Blücher, vd för Sävebo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bolagets hyreshöjning hamnar i år på två procent och tas ut från den 1 mars. Räknat på helår blir höjningen cirka 1,7 procent. För en lägenhet på 70 kvadratmeter innebär det cirka 130 kronor mer i månaden. Det är den hittills lägsta hyreshöjningen i landet, där den genomsnittliga höjningen för närvarande ligger på cirka fem procent.

— Vi kände väl att två procent orkar nog våra hyresgäster med. Vad jag har sett så är vi lägst i Sverige i år med, så det borde nog göra de glada, säger Urban Blücher.

Varför behöver ni inte höja hyrorna mer?
— Vi vill inte höja hyrorna för mycket för det kommer bara att skada bolaget. Vi får fler missnöjda hyresgäster, fler tomma lägenheter och sämre intäkter.

Läs ocksåHela listan: Så mycket vill din värd höja hyran 2024Oroad hyresgäst med faktura, i bakgrunden sedlar och pil som pekar uppåt.

En höjning på exempelvis fem procent hade väl gett mer pengar till underhåll och renoveringar?
— Risken är att vi fått ökade vakanser i stället. Två procents höjning ger oss ungefär 700.000 kronor i intäkter. Men varje tom lägenhet kostar oss 75.000 kronor. Så nio eller tio tomma lägenheter motsvarar hela hyreshöjningen. Det är mer värt att ha så mycket uthyrt som möjligt, säger Urban Blücher.

Annons

En bra nivå

På Västra Esplanden i Sävsjö hyr Barbro Kvist en tvårumslägenhet av Sävebo. För henne innebär hyreshöjningen cirka 125 kronor mer i månaden på hyran som ligger på 6 252 kronor.

— Jag tycker det blev en bra nivå. Man gillar ju inte att något höjs egentligen, men det här var inte mycket. Alla andra har ju höjt mycket mer, så det här får man vara nöjd med, säger hon.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hur fungerar skötsel och underhåll?
— Det fungerar ganska bra tycker jag. Vi har en jättebra vaktmästare och de kommer direkt om det är något. Utsidan skulle väl behöva målas om, färgen flagnar och ser inte kul ut. Men vi har fått nya fönster och det blev verkligen ett lyft. I stort sett trivs jag jättebra, säger Barbro Kvist.

Urban Blücher tror för höga hyreshöjningar leder till fler tomma lägenheter.

Enligt Hyresgästföreningen gick det snabbt att komma överens med Sävebo och föreningen anser att hyresvärden verkligen tagit hänsyn till att många hyresgäster har en svår ekonomisk situation. I överenskommelsen har hyresvärden möjlighet att ta ut fyra procent, men kommer endast att ta ut två procent i år.

”Sävebo är ett kommunalt bolag och har som del av sitt uppdrag att se till det allmännas bästa i kommunen. Att hålla tillbaka en hyreshöjning och inte kräva några höga höjningar tycker jag är ett bra sätt att uppfylla det uppdraget”, skriver Odisho Anwya, förhandlare på Hyresgästföreningen, i ett pressmeddelande.

Går med överskott

Trots de uteblivna och låga hyreshöjningarna går bolaget ändå bra ekonomiskt. De senaste fem åren har Sävebo haft en genomsnittlig avkastning på eget kapital på cirka 22 procent, vilket är en hög lönsamhetssiffra bland kommunala bostadsbolag.

Annons

Överskottet har de återinvesterat i sina fastigheter. De senaste åren har de bland annat bytt fönster på över 90 procent av lägenheterna och påbörjat ett byte till nya säkerhetsdörrar och låssystem.

— Allt det här gör vi utan att höja hyrorna. För oss handlar det om att se till att vi har bra lägenheter som inte är för dyra. Vi är på en ort där hyrorna inte kan vara för höga, säger Urban Blücher.

Ett orosmoln framöver är risken för fler tomma lägenheter. Förra året minskade Sävsjö med hundra invånare och många hustillverkare i trakten har drabbats av nedgången i konjunkturen. I dagsläget har bolaget nio outhyrda lägenheter.

— I höstas började vi få fler tomma lägenheter, men sedan årsskiftet har vi haft rätt lite uppsägningar. Det är vakanserna som kan vara en utmaning framöver, säger Urban Blücher.

Läs också Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt” Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.