Annons

Hela listan: Så mycket vill din värd höja hyran 2024

Nyheter Förhandlingarna är tuffa, några har redan strandat. Här samlar Hem & Hyra de hyreskrav som hittills inkommit från landets värdar. Och de är högre än någonsin tidigare.
Oroad hyresgäst med faktura, i bakgrunden sedlar och pil som pekar uppåt.
Foto: Getty Images / Gry Ellebjerg / Montage

Efter ett rekordår 2023 ser det ut att bli ännu högre hyreshöjningar 2024. Det finns flera skäl till det som du kan läsa mer om här.

Årets hyresyrkanden sträcker sig från knappt fyra procent till nära arton. Det är Gotlandshem som yrkat den största höjningen på 17,53 procent. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det allmännyttiga bostadsbolaget justerade senare ner procenten. Men Hyresgästföreningen kom med ett motbud på 2,93 procent. Förhandlingarna kraschade.

Annons

I yrkandetoppen finns också Emmaboda bostads AB med 17,1 procent, Bjurholms kommun med 16,5 procent och Hanebo Fastighets AB med 15 procent i Hudiksvall.

Vissa hyresvärdar med höga krav är mindre i storleken och snittkravet i landet ligger i stället på drygt 10 procent. Nedan hittar du listor för alla värdar som kommit med offentliga yrkanden och ett antal förhandlingar som redan gått i mål.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Finns din värd inte med på listan? I årets förhandlingar kan det finnas värdar som lämnar yrkanden först under själva förhandlingen. I vissa fall offentliggörs dessa bud inte förrän förhandlingarna avslutas.

Annons

Andra värdar kan företrädas av en förhandlingspart, exempelvis Fastighetsägarna, då står inte hyresvärden med på listan utan ingår i ett yrkande från förhandlingsparten.

Fakta: Så går hyresförhandlingarna

Läs också Kristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt” Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Rekordhyrorna 2024 – så slår prishöjningen mot hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.