Annons

Varm vinter gav toppresultat

Norrköping Låga räntor, full uthyrning och en varm vinter. Det är några orsaker till att kommunägda Hyresbostäder för 2014 visar ett av sina bästa resultat i modern tid.

2014 blev ett bra år för kommunägda Hyresbostäder i Norrköping. Bolaget redovisar ett resultat på 100 miljoner kronor före skatt och reavinst från fastighetsförsäljningar. Det är en betydlig förbättring mot 2013, då motsvarande resultat låg på 42 miljoner kronor.

– Det är ett av de bästa rörelseresultaten vi har haft i modern tid. Det kommer av att vi har fullt uthyrt, en varm vinter och ett gynnsamt ränteläge. Vi har haft en ganska låg hyresjustering, så det är inte därifrån de ökade intäkterna kommer, förklarar Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vintern under 2014 har varit en av de varmaste på länge och har inneburit att bolaget kunnat spara mellan sju och åtta miljoner kronor i uppvärmningskostnader. Andra bidragande orsaker till resultatet är effektivare administration och det låga ränteläget. Även två mindre fastigheter har sålts av vilket gett 12 miljoner kronor i reavinst.

Att det går bra för bolaget kommer att komma hyresgästerna till del, berättar Löfgren.

Annons

– Över tid så kommer det att göra det genom att vi fortsätter hålla en hög takt på underhållsinsatser. Vi behöver pengarna även till nybyggnation och att minska våra lånekostnader. Vi har lån på två miljarder kronor och det gör oss utsatta när räntorna svänger.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Hyresbostäder kommer framöver att växla upp takten i bostadsbyggandet. För närvarande finns mellan 550 och 600 nya lägenheter i olika projekt och i olika stadier, allt från rena planer till lägenheter som är under uppförande.

– Det kan bli byggen på tre-fyra-fem ställen samtidigt och för att klara nyproduktionen behöver vi nyanställa. Vi kommer inom kort starta rekryteringen av mellan 10 och 11 tjänster, det är bland annat ekonomer, projektledare och ingenjörer, säger Lars Löfgren.

När det gäller undershåll kommer en särskild satsning att ske på tvättstugor under året.

Annons
Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping

– Vi vill att minst 40 tvättstugor ska få en rejäl renovering med helt ny maskinpark. Det är en stor satsning för oss och det kommer att ske där behoven är som störst, spritt i hela beståndet, säger han.

Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.