Annons

”Vart ska alla ta vägen?”

Göteborg Hyresgästen Stefan Eldanas hyra ligger på smärtgränsen. Skulle marknadshyror införas i Göteborg måste han flytta. Frågan är vart.
Hyresgästen Stefan Eldana
Foto: Minna Ulin
Stefan Eldana betalar 14 800 kronor för sin nyrenoverade femrummare på Vegagatan. "Det börjar gå mot smärtgränsen, jag tycker att vi betalar max hyra redan."

Marknadshyror skulle ge hyresgäster rejält ökade boendekostnader. I Göteborg ökar hyran med mellan 32 och 50 procent i genomsnitt. Det visar en rapport som Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen.

I Linnéstaden kan effekten bli höjningar mellan 38 och 60 procent. Den siffran får hyresgästen Stefan Eldana att reagera.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag undrar vem som kommer att bo kvar då. Om hyran nästan dubblas får vi flytta, men det finns ju inga lediga lägenheter så jag vet inte vart.

Han betalar 14 800 kronor för sin nyrenoverade femrummare på Vegagatan.

Annons

– Det börjar gå mot smärtgränsen, jag tycker att vi betalar max hyra redan.

Läs ocksåDe protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – "redan svårt att hitta en lägenhet"

Stefan Eldana ser inga fördelar med marknadshyror. Han befarar en utveckling där den som har pengar kan välja att bo i innerstan medan andra hyresgäster trycks längre och längre bort från attraktiva områden. Men även i ytterområdena blir effekten dyrare bostäder enligt Rambölls analys.

– Om det blir marknadshyror i ytterområdena har inte hyresgästerna där råd att bo kvar heller och måste också flytta. Vart ska alla ta vägen till slut, säger Stefan Eldana.

Hyresgästföreningen säger entydigt nej till marknadshyror. Enligt Pedram Kouchakpour, regionchef för föreningen i Västra Sverige, har enbart fastighetsägarna något att vinna på systemet.

Annons
Läs ocksåFörslaget om marknadshyror slängs på tippen

– Vi vill i stället behålla och vidareutveckla det system med förhandlade hyror som vi redan har och som skapar trygghet för både fastighetsägare och hyresgäster, säger han i ett pressmeddelande.

I morgon, den 12 juni, ordnar Hyresgästföreningen i Västra Sverige ett seminarium om konsekvenserna av marknadshyra i Göteborg.

Fakta: Marknadshyror i Göteborg
  • Alla stadsdelar i Göteborg får högre hyra om marknadshyra införs enligt rapporten som Ramböll gjort på uppdrag av Hyresgästföreningen.
  • Snitthyran för en tvåa på 57 kvadratmeter är i dag 5 500 kronor. I ett system med marknadshyra skulle samma lägenhet kosta i snitt 7 300–8 300 kronor i månaden.
  • Dyrast blir tvårummaren i Linnéstaden och Centrum: 9 900 kronor.
  • Effekten skulle bli lägst i de delar av Göteborg som tidigare tillhörde Gunnareds stadsdelsnämnd, till exempel Angered. Här skulle genomsnittshyran öka från dagens 4 300 kronor till 5 500–6 000 kronor för tvårummaren.
Läs också Korta köer till nybyggt: Så snabbt får du en hyresrätt – om du har råd Laura Purdy från USA har dåliga erfarenheter av fri hyressättning Hyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.