Annons

Vd ger känga i årsredovisningen

Tierp "Slutet av året har förmörkats av den negativa utvecklingen av klimatet i hyresförhandlingarna." Så skriver Tierpsbyggens vd i företagets årsredovisning.

Roger Kjetselberg, vd för kommunala Tierpsbyggen, skräder inte orden i inledningen till företagets årsredovisning för 2013. Så här skriver han:

”Slutet av året har förmörkats av den negativa utvecklingen av klimatet i hyresförhandlingarna. Årets hyresförhandlingar blev återigen ett ärende i Hyresmarknadskommittén vilket inte var konstigt eftersom vår motpart, Hyresgästföreningen, inte ville förhandla. Detta agerande är tyvärr inte unikt för oss utan återspeglas i hela landet. Att inte följa förhandlingsordningen och förhandla hyrorna utifrån lokala förutsättningar kan inom en snar framtid förstöra möjligheterna för fastighetsbolag att tillgodose samhället med funktionella och ändamålsenliga hyreslägenheter.”

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att en vd riktar kritik mot en motpart i en årsredovisning hör definitivt inte till vanligheterna, var du arg när du skrev?

– När tjänstemännen som förhandlar har strikta direktiv om att en viss nivå inte får överskridas och de förtroendevalda hela tiden säger nej är det inte förhandlingar utan bara bortkastad tid. Hyresförhandlingar ska bygga på lokala förutsättningar men om den ena parten inte bryr sig om det så blir det j-ligt frustrerande!

Hyrorna i Tierp har hamnat hos Hyresmarknadskommittén, HMK, de två senaste åren, har hyresförhandlingar på traditionellt sätt spelat ut sin roll?

Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listanHyreshöjningar

– Ja, om det fortsätter så här så är det ingen idé att hyresförhandla och det har jag sagt till HMK. Jag tycker synd om tjänstemännen. De kan inget göra och de som ger dem direktiven skiter i de de lokala förutsättningarna. Vi har informerat förhandlingsdelegationerna om företagets ekonomi men de säger mest att deras hyror redan är för höga. Det är som sagt inte att förhandla!

Annons

Hur ser du på årets förhandlingar som ju börjar om en dryg månad?

– Jag är inte lika frustrerad längre och vi ska göra ett nytt försök att förhandla på ett sakligt sätt. Rättvisare hyra, ett system som de kommunala bostadsföretagen och Hyresgästföreningen tagit fram kan vara ett steg till att det ska bli bättre.

Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Mårten Gulin, förhandlingschef i region Aros-Gävle tror också att Rättvisare hyra kan vara en väg i förhandlingarna med Tierpsbyggen.

– De flesta är överens om att det bör vara billigare att bo i Karlholmsbruk än i centrala Tierp och det måste finnas en rättvisa mellan hyran, läget och lägenhetens standard.

Vad tycker du om Roger Kjetselbergs kritik av Hyresgästföreningen i allmänhet och förhandlingarna med er i synnerhet?

Annons

– Det är ofta samma företag som hamnar hos HMK men det är ju inte Hyresgästföreningens fel, det finns ett mönster i det. Men att utifrån det döma ut hela förhandlingssystemet, nej…

Hur ser du på årets förhandlingar?

– Vi ska ta nya tag och ta oss an förhandlingarna på samma professionella sätt som vi alltid gör. Ilska och frustration är ju ingen bra ingång!

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.