Annons

Vegetariska middagar veckans höjdpunkt

Uppsala Varje måndag äter ett gäng studenter i Flogsta vegetariskt tillsammans. Men det är inte främst maten utan gemenskapen som lockar.
, , ,

Det är en kulen novemberkväll, mörkret ligger kompakt över Uppsalaslätten och låghusen i Flogsta, som ligger precis där staden slutar. Kurande gestalter skyndar hem till sitt och ljusen tänds i lägenheterna allt eftersom.

Även i föreningslokalen på en av gårdarna lyser det inbjudande. Sedan ett och ett halvt år tillbaka har medlemmarna i den lokala hyresgästföreningen för vana att laga veganskt tillsammans på måndagskvällarna. Inspirationen kommer från den internationella rörelsen Meatfree Monday, som uppmanar till att minska världens köttkonsumtion genom att äta grönt en dag i veckan.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Den ljuvliga doften av riven morot och lök som stekts ihop sprider sig i köket.
Naturgeografistudenten Per Marklund skalar kokta rödbetor och skär dem noggrant i fina kuber. Bredvid honom på bänken står skålar med surkål, vita bönor, persilja och libbsticka, en grönsak som påminner om bladselleri.

I kväll är det Elle Nikishkova och hennes sambo Ben Owen som har huvudansvaret i köket. Elle öser upp blötlagda gula ärthalvor i en kastrull.

– I dag tänkte jag göra mitt vanliga ärtsopperecept, men med pumpa! Vi har en massa hemodlade pumpor uppradade hemma i vardagsrummet – man får använda det man har, säger hon.

Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

För att öka mättnadskänslan blir det även ”svampcrisp” – stekt lök blandad med svamp – och den ryska salladen vinägrett, där Per Marklunds hackade rödbetor kommer in i bilden.

Annons

I studentbostadsområdet Flogsta låghus har något av en alternativ community utvecklats, berättar Elle. 

Under parollen Flogsta Food odlar hyresgästerna ihop på gemensamma kolonilotter på innergårdarna. Matvarorna som används på de gröna måndagarna har man antingen odlat själv eller beställt från ett ekologiskt matkooperativ på landet.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

– Alla projekt i Flogsta är sammankopplade på något sätt, säger Elle och ger ett tips för hur man ska lyckas riktigt bra med soppor: stek grönsakerna innan, då smakar de mycket mer!

Efter hand dyker fler matgäster upp och får uppgifter som att hacka svamp eller duka långbordet i samlingssalen.

Klockan halv åtta har ett 20-tal förväntansfulla studenter samlats och salen fylls med sorl och skratt. Elles mat får mycket beröm. Inte minst efterrätten gör succé: kladdkaka med kokostäcke, helt ägg- och mjölkfri, förstås.

Annons

Matkostnaderna delar gänget  på gemensamt, medan den lokala hyresgästföreningen bjuder på lokalhyran för en kväll.

Att äta grönt en dag i veckan är inte direkt någon uppoffring för deltagarna. Merparten är redan vegetarianer eller veganer.

I stället är det för de flesta den gemensamma måltiden som lockar.

– Det är inte så mycket maten som sällskapet, speciellt nu på vintern. Man ser inte så mycket folk ute på gårdarna så här års. Men hit till middagarna kommer det nya människor hela tiden, säger Ben Owen.

Fakta: Ärt- och pumpasoppa

Det här behöver du för 4 pers:

1 dl torkade ärter som blötlagts över natten. 2 dl hackad pumpa.Två morötter – en riven, en skuren i bitar. En potatis. En lök + två vitlöksklyftorTimjan, två lagerblad, hackad persilja, 2 msk riven ingefära 1 1/2 l grönsaksbuljong

Så här gör du:Koka upp vattnet tillsammans med ärtorna, den skurna moroten, pumpan, lagerbladen och buljongtärningen. Fräs lök och rivna morötter i olja. Tillsätt ingefära, timjan och vitlök. När ärtorna nästan är klara, tillsätt lökblandningen i soppan och sjud i ytterligare 10 minuter. När ärtorna är mjuka, mixa soppan ett par sekunder.

Tillsätt en näve hackad persilja, salta och peppra.

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.