Annons

”Vi är i balans när det gäller antalet studentbostäder”

Halmstad Konkurrensen om studentbostäderna är hård. Trots att många studenter har svårt att hitta ett boende vid terminsstart anser bostadsbolag i norra Skåne och södra Halland att de har tillräckligt med studentbostäder.
Foto: Pixabay
Trots att många studenter har svårt att hitta bostad upplever bostadsbolag i södra Halland och norra Skåne att marknaden är i balans.

I dagarna drar terminen igång för landets studenter. Kommunala bostadsbolag i södra Halland och norra Skåne är överens om att läget för studenterna ser ljusare ut i dag än för några år sedan.

– Vi är i balans när det gäller antalet studentbostäder. Vi har 310 stycken och förra året var det endast ett par av dem som inte blev uthyrda, säger Jeanette Wilson som ansvarar för AB Kristianstadsbyggens studentbostäder.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Jeannette Wilson räcker det med cirka en till två månaders kötid om du kan tänka dig ett korridorsrum i Kristianstad och är flexibel när det kommer till val av område.

Det råder en liknande situation i Halmstad menar Carin Ottosson, affärsområdeschef vid Halmstads kommunala bostadsbolag, HFAB.

Annons

– Så här vid terminsstart brukar det alltid uppkomma en bristsituation men sett över året har det hittills varit balans.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

HFAB har 650 studentlägenheter och använder sig av lottning vid terminsstart. Under juli anmälde 358 studenter sitt intresse till utannonserade studentbostäder, vilket är en minskning från förra året då 402 anmälde sitt intresse.

Även hos Helsingborgshem, som tillämpar först till kvarn-principen, har trycket på de 442 studentlägenheterna minskat något.

– Vid terminsstart är det alltid högt tryck. De 80 studentlägenheter som vi lade ut i juli gick åt på en till två timmar och de 35 lägenheter vi lade ut i omgång två gick åt på två dagar. Däremot har vi märkt att lägenheter som läggs ut i oktober och november kan bli liggande ett tag. Tidigare försvann även de på direkten, säger Inge Gustavsson, bostadschef vid Helsingborgshem.

Annons
Läs ocksåSom en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal

Att trycket har minskat något tror Inge Gustavsson beror på att Helsingborgshem byggde 160 nya studentbostäder för två år sedan samt att de privata aktörerna har byggt både studentlägenheter och små lägenheter i stadsdelen Söder.

– Just nu tror jag att efterfrågan är balanserad. Men vi skulle kanske kunna utöka antalet studentlägenheter med 25 till 30 till.

Läs också Nu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrning Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Sjukpensionären Tomas får hyreshöjning på 350 kronor: "För mig kommer det att kännas"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.