Annons

”Vi blir sjuka av kyla och fukt”

Malmö ​I slutet av november visade egna mätningar 13 grader i sovrummet. I december började kondens och töande snö att rinna in i familjen Dabbours sovrum på Nydala. Nu kräver Hyresgästföreningen att familjen kompenseras av MKB.
– 13 grader är kallare än vad man ska behöva stå ut med som hyresgäst. När det varit som värst har man inte kunnat sova och på morgonen har man känt sig sjuk på grund av kylan, säger Said Dabbour som bor på åttonde våningen på Adjunktsgatan på Nydala.
Han har inte varit ensam om att frysa i vinter.
– Många i huset fryser och jag har samlat in listor som jag har skickat till MKB men de säger att det inte fel på värmesystemet, säger Said Dabbour.
 
Hans mätningar i gavelsovrummet visade som lägst temperaturer på 13 till 15 grader i november.
Extra el-element och värmefläktar fick vara i gång för att familjen skulle kunna sova.
I början av december kom nästa otrevliga överraskning. Smält snö från taket började rinna in i flera rum via en spricka i balkongtaket. Läckan innebär att kylan i lägenheten nu bytts ut mot ständigt buller och tropisk värme i delar av lägenheten från avfuktningsanläggningen.
– Detta kommer att vara i tre till fyra månader och kanske mer. Det betyder att vi kommer att tvingas bo i den här röran under tiden. Det är mer än vad som behövs för att knäcka hela familjen, säger Said Dabbour, som bett MKB om att få flytta till en ny bostad, tillfälligt eller permanent.
Hyresgästföreningen har inlett diskussioner med MKB som kommer att krävas på en kompensation till familjen.
 
Det råder samtidigt delad mening om mätningen av temperaturen i huset.
– Vi har gått igenom våra mätningar av temperaturen i huset och de visar en dygnsmedeltemperatur på 20-21 grader, säger Pål Svensson, MKB:s fastighetschef på Nydala.
Han beklagar samtidigt de problem med vatten som trängt in i familjen Dabbours lägenhet.
– Det beror på en mindre sättningsspricka i fasaden till balkongtaket, säger Pål Svensson som poängterar att det inte är möjligt att erbjuda en ersättningslägenhet under tiden som avfuktningsanläggningen är i gång.
I stället kommer MKB i efterhand att diskutera en eventuell kompensation med den drabbade familjen Dabbour.  ​

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Efter strandningen – nytt försök att komma överens om hyrorna för 64 000 Efter kraschlandningen – så ska hyresjätten tvingas förhandla igen Rekordkravet blev ratat - förhandlingar om hyror för 65 000 har brutit samman

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.