HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Vi har ett förslag”

Gällivare Stadsomvandlingarna ger stora konsekvenser. För hyresgäster som tvingas flytta fanns det inte någon enkel lösning. Men nu har Hyresgästföreningen ett förslag.
Hyresgästföreningens Barbro Engman och Botryggs Michael Cocozza är av samma åsikt.

Gruvorna i Gällivare och Kiruna äter sig sakta in under bostäder. Arbetet med att flytta boenden, butiker och infrastruktur pågår. Gruvdriften ger kort och gott mycket stora konsekvenser.

För villaägare i östra Malmberget är det i princip klart hur situationen ska lösas. LKAB har redan börjat ge besked om inlösen av hus. Men en fråga hänger i luften; hur ska den påtvingade situationen lösas för hyresgäster. För att hitta en bra lösning valde Hyresgästföreningen att placera sin ledningskonferens till Kiruna och Gällivare.

Läs ocksåMögel trots värdens åtgärdslöfte - Nadias dotter blir sjuk av lägenheten

– Det har varit väldigt nyttigt att få träffa alla inblandade i det som väntar, säger Barbro Engman, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

– Vi uppfattar att LKAB är beredda att ta ansvar för konsekvenserna av samhällsomvandlingen. Därför är vi övertygade om att de är öppna för en diskussion med oss om hur man ska lösa situationen för hyresgästerna. 

Mycket kortfattat går förslaget ut på att LKAB ska ta konsekvenserna. Dom enskilda hyresgästerna ringas in på individnivå och får behålla sin gamla hyra. LKAB betalar mellanskillnaden under en period av exempelvis tio år.

Läs ocksåLKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna

– Nu ska vi prata vidare med LKAB. Vi är övertygade om att vi kommer att få en positiv respons, säger Barbro Engman.

Läs också Rolf, 53, från Muodoslompolo gör succé på sociala medier Fem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.