HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Vi ska jobba på i samma goda anda”

Blekinge I april tar Mats Birgersson (M) över ordförandeklubban i Sölvesborgshem. Samtidigt lämnar Viveka Olofsson (S) ifrån sig makten.
Foto: Annika Wallsson
Tar över klubban. Moderaten Mats Birgersson, 51 år, blir ny ordförande i Sölvesborgshem. Förutom det uppdraget är han ersättare i kommunfullmäktige och ledamot i byggnadsnämnden.

Mats Birgersson gör inget väsen över det faktum att han är med och petar Socialdemokraterna från den politiska tronen i Sölvesborg.

– Jag är stolt och glad över att jag blivit utsedd till detta. Det ska bli spännande. Jag har inte med mig någon stor ryggsäck om vad som måste göras. Det är ingenting jag tänkt på, att så fort jag blir ordförande ska jag göra detta. Jag vill lyssna in och se vad som behövs. Vad har varit bra, vad har varit dåligt. Det är viktigt att vi i styrelsen får en ordentlig genomgång och lär oss Sölvesborgshem. Därifrån kan vi driva på en utveckling. Jag tror inte att detta kommer påverka hyresgästerna negativt. Vi kommer driva Sölvesborgshem i samma goda anda som tidigare, säger Mats Birgersson.

Läs ocksåMaktskifte stoppar ombildningar i GöteborgHyresgästföreningen har i flera år protesterat högljutt mot planerna på att ombilda tusentals kommunala hyresrätter till bostadsrätter. Tarja Jokinen i Hjällbo är en av de hyresgäster vars hus varit till salu.

Helt grön hos Sölvesborgshem är han inte. Bakom sig har han två mandatperioder i styrelsen, även om det är fyra år sedan.

– Det har ju hänt mycket så jag behöver lära känna bolaget på nytt. Men jag vet att Sölvesborgshem är ett välskött bolag, säger Mats Birgersson.

Viveka Olofsson lämnar inte bara posten som ordförande efter sex år. Hon lämnar även styrelsen.

Läs ocksåSå påverkas du som hyresgäst av budgeten i GöteborgÖkad byggtakt och bättre skydd för renovräkning ingår i Göteborgs nya budget, utformad av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

– Det känns lite konstigt. Det går inte att komma ifrån. Det känns tråkigt för det finns ju saker kvar jag hade velat göra som ordförande. Jag har valt att inte vara kvar alls för jag känner att det blir en annan majoritet och vi kan inte styra och ställa längre, säger hon.

Har du några farhågor?

– Det är lite sociala aspekter som känns lite så där. Men under mina första två år som ordförande satt även Mats Birgersson i styrelsen. Jag tyckte han var en klok kille då. Sedan är ju frågan vad han får med sig i bagaget. Men när det blev skifte så är jag ändå glad att det är Mats som blir ordförande.

Läs ocksåCharlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot PensionsmyndighetenCharlotte Wedérus fick vänta ett år på sina pengar

Läs mer: SD tar över – så påverkas hyrespolitiken

Fakta: Kommer maktskiftet i Sölvesborg att påverka dig som hyresgäst?
Loredana Andrisan, Sölvesborg:
– Jag tror att det kommer att påverka mig. Jag tror att de kommer höja hyrorna genom att politikerna ger sådana direktiv till Sölvesborgshem.
Jan-Olov Löf, Mjällby:
– Jag är inte så insatt och jag vet inte hur det kan påverka mig som hyresgäst, inte mer än att jag tycker det är bra. Det kanske till och med kan bli tryggare i den här byn och så fall är det bara positivt.
Mercedes Lundgren, Sölvesborg:
– Jag har respekt för valet. Men jag tror på guds kungarike. Jag är Jehovas vittne och är inte intresserad av politik. Det är viktigt att lyda myndigheterna men de får inte överstiga guds lagar. Då säger vi i från.
Jessica Nordström, Sölvesborg:
– Nej, jag tror inte att det kommer påverka så mycket, eller jag hoppas inte det. Jag tror faktiskt att det kan bli bättre. Nu kanske politikerna tar tag i problem som man inte vågat ta tag i innan.
Fakta: Nya styrelsen och Samstyret
  • Kommunfullmäktige valde i februari den nya styrelsen för Sölvesborgshem. Formellt tar styrelsen över ledningen efter att den valts in av bolagsstämman i april. Förutom Mats Birgersson (M) som ordförande valdes följande ledamöter: Marion Lundh (S), vice ordförande. Sten-Inge Henningsson, (KD), Arne Alfredsson (S), Mats-Anders Larsen (SD).
  • Samstyret är en allians som består av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sol-partiet, Sölvesborg och Lister. Mandaten i fullmäktige inom Samstyret fördelar sig på 14 till SD, 9 till M, 2 till KD och 2 till Sol-partiet.
Läs också Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan Efter Hem & Hyras granskning: Ministern lovar ändra lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.