Annons

SD tar över – så påverkas hyrespolitiken

Blekinge I april får Sölvesborgshem en ny ordförande. Efter hela 30 år av socialdemokratisk makt tar Samstyret, med SD som största parti, över det kommunala bostadsbolaget.
Foto: Annika Wallsson
Louise Erixon, SD, kommunalråd i Sölvesborg, har tillsammans med Samstyret tillsatt flera utredningar som påverkar Sölvesborgshem.

Kommunalrådet Louise Erixon, Sverigedemokraterna, tar emot i sitt kontor en trappa upp i kommunhuset. Tillsammans med Samstyret (där även Moderaterna, Kristdemokraterna och lokala Sol-partiet ingår) styr hon Sölvesborgs kommun.

Det betyder att Samstyret även axlar ansvaret för Sölvesborgshem. Detta maktskifte sker vid bolagsstämman i april.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men Samstyret har redan klubbat igenom utredningsuppdrag som berör Sölvesborgshem på följande områden:

  • Möjligheten att inte längre avsätta en lägenhet per månad till nyanlända.
  • Med inspiration från Vellinge kommun ska man se över prestationskrav för nyanlända för att få försörjningsstöd och/eller hyreskontrakt.
  • Införande av maxtak för antalet personer som får bo i olika lägenhetsstorlekar.
  • Utredning av vilka fastigheter som är lämpliga att sälja i syfte att satsa på nyproduktion.

– Jag vill se en stark allmännytta. Det kommunala bostadsbolaget ska tillgodose bostäder även till dem som inte har råd att köpa bostad. Jag vill inte föregripa utredningar men vi behöver se över hur vårt bestånd ser ut. Vi måste även analysera bostadskön. Det står 3 000 personer i kön. Samtidigt har vi 1 650 lägenheter, säger Louise Erixon och fortsätter:

– Sölvesborg sticker ändå ut i Blekinge för vi har byggt mer per invånare än de andra kommunerna. Men vi behöver få i gång flyttkedjan. Vi har mycket småhus och villor och en hög andel äldre. Då måste det finnas attraktiva bostäder att flytta till.

Läs också"Vi ska jobba på i samma goda anda"

Nyanlända, vart ska de ta vägen om lägenheter inte längre öronmärks?

Annons

– De går förbi 3 000 personer som står i bostadskön. Det skapar polarisering. När det gäller migrationen generellt vill jag återkomma. Men vi kan inte föra en politik som knuffar undan infödda svenskar. Då skapar vi grogrund för konflikter. Det måste finnas utrymme i välfärden. Vi har de lägenheter vi har, säger Louise Erixon.

I dagens ägardirektiv till Sölvesborgshem ska åtgärder i bostadsområdena som bland annat rör integration särskilt uppmärksammas. Hur ser du på det?

Läs ocksåAlla Sölvesborgshems smålägenheter uthyrda i Ljungaviken

– Vi vänder oss inte mot integration. Sedan är frågan hur vi ska jobba med den. Integrationen löser vi inte primärt genom Sölvesborgshem. Den kan inte lösas var för sig utan det är något som alla verksamheter som är berörda måste göra tillsammans, säger Louise Erixon.

Vad tycker du om marknadshyror?

– Vi ser ingen poäng med det. Det där är en ickefråga för oss och inget vi har diskuterat. Politiskt kan vi nog likställa oss med socialdemokraterna i frågan.

Annons

Louise Erixon bor själv i villa med sambo, barn och tre katter.

– Jag växte upp i hyreshus och har flyttat mycket mellan hyresrätter. Jag har mina lyckligaste barndomsminnen i hyresrätt. Det var i Stjärnhuset, ett höghus i Sandviken. Vi var många barn i huset, men även äldre, och det fanns en stor gemenskap. Vi firade till och med högtider ihop och hade disko i samlingslokalen.

Läs mer: Han tar över klubban hos Sölvesborgshem

Fakta: Nya styrelsen och Samstyret
  • Kommunfullmäktige valde i februari den nya styrelsen för Sölvesborgshem. Formellt tar styrelsen över ledningen efter att den valts in av bolagsstämman i april. Förutom Mats Birgersson (M) som ordförande valdes följande ledamöter: Marion Lundh (S), vice ordförande. Sten-Inge Henningsson, (KD), Arne Alfredsson (S), Mats-Anders Larsen (SD).
  • Samstyret är en allians som består av Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sol-partiet, Sölvesborg och Lister. Mandaten i fullmäktige inom Samstyret fördelar sig på 14 till SD, 9 till M, 2 till KD och 2 till Sol-partiet.
  • För övrigt så är Louise Erixon sambo med Jimmie Åkesson, partiordförande för SD. Han har även en plats i Sölvesborgs kommunfullmäktige.
Läs också Nya larmsiffror: Ensamstående föräldrar har inte råd att äta sig mätta - "Otryggt, inte mycket kvar" Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.