Annons

”Vi vill visa att hela det lokala civilsamhället demonstrerar”

Göteborg Hallå där, Kristoffer Lundberg. Du är ordförande för Hyresgästföreningen Angered som är en av organisationerna bakom manifestationen "För trygghet och framtidstro" på Götaplatsen i kväll. Vad handlar det om?
Kristofer Lundberg.

– Det började med dödsskjutningen i Lövgärdet. Direkt efteråt så var vi tusen personer med många deltagare ur föreningslivet i Angered som marscherade mot våldet. Dagarna efter så träffades representanter för ett 50-tal olika organisationer för att prata om vad vi kunde göra. Dels lokalt, men också för att koppla ihop hela Göteborg. Vi bestämde att börja med att ordna en manifestation i centrum den 5 juni.

Vad går manifestationen ut på?

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi vill inte bara säga ”stoppa våldet”, det blir ett slag i luften. Istället vill vi rikta konkreta förslag till politikerna. De som redan är kriminella är en polisiär fråga, men vi måste gå till roten med problemet. Hur kan vi hindra nyrekryteringen? Vi kräver högre lärartäthet i skolor och förskolor, fler fritidsgårdar, mer satsning på kultur och fritid och att socialtjänstens förebyggande insatser för barn och ungdomar stärks. Bygg bort bostadsbristen, bryt segregationen och få bort fattigdomen.

Vilka är det som står bakom?

– Ett 50-tal olika organisationer. Allt från kulturföreningar och idrottsklubbar till fackföreningar och hyresgästföreningar. Inte bara från Angered utan också från Bergsjön, Tynnered och Biskopsgården. Vi uppmanar alla deltagare att ha på sig sina klubbjackor eller föreningsjackor. Vi vill visa att det är hela det lokala civilsamhället som demonstrerar, inte bara individer. Hyresgästföreningarna kommer till exempel att ha ett eget block i demonstrationen.

Annons
Läs ocksåMamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred”Bombbyggare

Tycker du att det här ett nytt steg i protesterna mot klyftorna och våldet i Göteborg?

– Absolut. Det här är första gången som man gör något för att ena hela staden, tidigare har det mest varit lokala manifestationer efter olika våldsdåd. Nu ställer vi tydligare krav och har en bredare uppslutning.

Vad hoppas ni uppnå på kort sikt?

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.

– Vi hoppas att många kommer för att delta och att vi får mycket uppmärksamhet. På mötet i Angered antogs också ett förslag om att försöka bilda någon sorts förortsråd för ett mer permanent samarbete mellan olika föreningar. Det är något vi vill sätta i gång med efter sommaren.

Annons

Manifestationen börjar klockan 18 och börjar på Götaplatsen med marsch till Gustav Adolfs torg. Läs mer här.

 

 

Läs också Tonåring byggde termosbomber åt kriminella hemma i lägenheten – nu vräks hela familjen Extopp i USA:s Centralbank misstänkt för brott i svensk port – falska underskrifter i mystiskt bolag Så tvättade ekobrottslingarna 180 miljoner i lyxiga hyreshuset: ”Medhjälp till bedrägerier”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.