HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Victoria Park köpare i Borås

Borås Fastighetsbolaget Victoria Park köper 911 lägenheter på Hässleholmen och Sjöbo av det kommunala bolaget AB Bostäder i Borås. Hyresgästföreningen befarar kraftig hyreshöjning.

Affären är avgjord. Det blir Malmöbaserade Victoria Park som blir ny ägare till de 911 hyresrätter som AB Bostäder lagt ut till försäljning. Prislappen blir 531 miljoner kronor.

Hyresgästföreningen som försökt stoppa försäljningen är kritisk till Victoria Park som köpare. Man befarar att hyrorna kommer att höjas kraftigt.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– På sikt riskerar hyrorna att gå upp med 30-35 procent och därmed minskar antalet lägenheter i Borås som många har råd med, säger Lennart Derehag, ordförande i Hyresgästföreningen BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Bakgrunden till farhågorna är att Victoria Park profilerat sig som ett bolag som gärna köper miljonprogramsfastigheter för att sedan förbättra dem, ta in högre hyra och på det viset höja värdet på fastigheten. 

På Hyresgästföreningen konstaterar man idag att det inte ovanligt att både kommunala bolag och privata hyresvärdar vill få upp hyran genom att höja lägenheternas standard. Men att man i så fall gör det samtidigt som man byter exempelvis rörstammar, tak och ytskikt på husets väggar. 

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

– Sådant behövs för att hålla huset i gott skick och därmed säkra värdet bakom sina lån. Men när Victoria Park renoverar en lägenhet i taget byter man inte rörstammar. Man byter bara köksutrustning och gör om badrum, säger Derehag och tillägger: 

– Det är detta vi försökt varna Borås kommunpolitiker för när de bestämde sig för att sälja, säger Derehag.

AB Bostäders vd, Sven Liljegren, kallar Hyresgästföreningens kritik för skrämselpropaganda. 

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

– Det känns som en förutbestämd reaktion. Att de av princip är emot att vi säljer kan jag acceptera. Men att börja med att tala om att det blir  hyreshöjningar på 30 till 35 procent, det känns inte ansvarsfullt. 

Men visst är det känt att bolaget brukar renovera lägenheter när de blir tomma för att på så sätt höja både standard och hyra?

– Ja, det är ett sätt att renovera som även vi har tittat på och fundrar på att använda framöver.  Jag tror att det finns boende på Hässleholmen som gärna ser att standarden höjs. Att det skulle leda till några extrema hyreshöjningar har jag svårt att tänka mig. Precis som de andra budgivarna har de en klar bild av hur betalningsförmågan ser ut i Borås. 

Sven Liljegren hyser ingen oro inför ägarbytet. 

 – Det här är ett bolag som jobbar med boendesociala frågor och har ett bra samarbete med kommuner och andra bostadsbolag. Jag tror att vi har mycket att lära av deras sätt att arbeta. 

Victoria Park har själva aviserat att man har som mål att äga fastigheter som motsvarar en miljon kvadrameter. I början av september förvaltade man 708 000 kvadratmeter varav 636 000 kvadratmeter var bostäder.  

 – Detta är en viktig och strategisk affär för Victoria Park i en ny geografisk marknad. Genom den här affären tar vi ytterligare ett steg mot vårt mål, kommenterade bolagets vd, Peter Strand i ett pressmeddelande. 

Hyresgästföreningen har tidigare protesterat mot försäljningen. Mer om det finns att läsa här.

Victoria Park köpte i vintras även fastigheter i Lövgärdet i Göteborg. Om den affären kan man läsa här. 

Fakta: Viktoria Park

Victoria Park äger idag 8 700 hyreslägenheter i Eskilstuna, Linköping, Malmö, Göteborg, Stockholm, Kristianstad och Markaryd.

Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.