Annons

Vilja vet var vägglössen finns

Norrköping Få blir lika lyckliga som Vilja när hon hittar vägglöss i en lägenhet. För henne är det rena hundleken att snoka rätt på de små odjuren.
Foto: Matilda Ahl
Som en bärfis. Ungefär så luktar en vägglus. När Vilja snappar upp doften vet hon exakt var ohyran håller hus.

Vilja älskar att gå promenader och att dra matte Tina Krulle Ringfoss på sparkcykeln. Bus står också högt upp på listan, men det är svårt att tro när vi ringer på dörren hemma i Krokek, utanför Norrköping, och möts av tystnad. Har vi kanske kommit fel?

– De kan skälla, säger Tina när hon öppnar dörren och hundarna sitter som tända ljus i hallen. De hälsar inte förrän hon säger att det är okej.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Förutom Vilja består hundfamiljen av bordercollien Floyd och Mini som är en holländsk herdehund. Efter några slickar på handen drar de sig tillbaka till soffan och sträcker ut sig intill husse.

Vilja är liten och smäcker, men ser annars ut som labradorer gör mest. Till skillnad från de flesta andra är hon dock en fena på att sniffa sig till vägglöss. Sedan drygt ett år är hon och Tina tillsammans med kollegorna Ute Rüegg och Isone i full färd med att spåra vägglöss i ett stort hyreshusområde i Göteborg. 1 700 lägenheter ska undersökas inför en renovering.

När Vilja upptäcker en vägglus markerar hon var den finns och väntar sedan på belöningen i form av favoritleksaken – en melerad gummikub som sitter fast i ett rep.

Annons
Läs ocksåRickard och Birgitta fick skulden för vägglöss – tvingas flytta: "Vart ska vi ta vägen?"Rickard och Birgitta Vaara, 86 och 80 år gamla, måste snart flytta. De fick skulden efter en vägglusinvasion.

– Jag har tränat Vilja sedan hon var valp. Hennes moster Peggy var min första narkotikahund, säger Tina som tidigare jobbade med att söka efter droger och sprängmedel på fotbollsarenor.

Varför gick du över till vägglöss?

– Större efterfrågan. Vägglusen var nästan utrotad i Sverige, men har blivit ett problem eftersom vi reser så mycket. Dessutom sprids den med möbler från loppmarknader.

Läs ocksåLulebo: De har orsakat spridning i hela husetLulebo, fastighetsbolag i Luleå.

Vad tycker Vilja om att leta vägglöss?

Annons

– Fick hon välja skulle hon jobba jämt. Det är det bästa hon vet eftersom hon ser det som en lek.

Vilken är din viktigaste uppgift?

– Att hålla Viljas motivation uppe så att hon fortsätter att tycka att vägglöss är det bästa i hela världen.

Läs också Kan vräkas efter 27 år - satte ut möbler fulla med vägglöss i trapphuset Vägglössen kröp på väggar och tak – ändå slog mannen inte larm: ”Extrema mängder” Balkongbrand avslöjade vägglöss – nu sägs hyresgästen upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.