Annons

Vill ha förmedling med kötid

Göteborg ​​Fastighetsägare ska inte kunna använda Boplats Göteborgs system för att välja och vraka bland de bostadssökande. I stället måste urvalet göras efter kötid. Det menar organisationen jagvillhabostad.nu som stod bakom en av de anmälningar om etnisk diskriminering som nu lagts ner av DO, Diskrimineringsombudsmannen.
Som Hem & Hyra redan rapporterat har DO, Diskrimineringsombudsmannen, beslutat att avskriva de fyra anmälningar om etnisk diskriminering som riktats mot Boplats Göteborg under 2006 och 2007.
 
Skälet är att det inte är Boplats utan hyresvärden som avgör vem som blir erbjuden visning och kontrakt på en lägenhet och därför anser DO att det inte finns något som tyder på att Boplats skulle ha diskriminerat någon av anmälarna.
 
Men Tobias Olsson, verksamhetschef på jagvillhabostad.nu ser lite annorlunda på saken.
 
– Just därför att det är fastighetsägaren som bestämmer är det extra viktigt att ha ett förmedlingssystem där hyresvärden inte tillåts diskriminera eller godtyckligt bestämma vem som blir erbjuden visning och kontrakt, säger Tobias Olsson.
 
Jagvillhabostad.nu menar att det är Boplats som står för insamlingen av alla bostadssökande. Därmed blir Boplats verktyget för att göra tveksamma urval, även om de själva inte väljer och genom det här systemet blir det möjligt för hyresvärdarna att plocka ”godbitarna på smörgåsbordet”.
 
För att undvika att hyresvärdar kan gallra efter eget tycke anser jagvillhabostad.nu att de sökande måste erbjudas lägenheter efter hur lång tid de varit registrerade på Boplats. Detta förutsatt att de bostadssökande uppfyller värdens krav på inkomst med mera.
 
– Allmännyttans lägenheter förmedlas redan på detta sätt och det är en bra start, nu måste vi se till att även de privata fastighetsägarna förmedlar på ett justare sätt. Vi tycker det är viktigt att Boplats även utvecklas till en service för de bostadssökande, inte bara för hyresvärdar, anser Tobias Olsson.

Annons
Läs också Försäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar Gav bort elva år i bostadskön till sitt ex – sägs upp Mikroskopisk chans att få upprättelse efter anmälan om diskriminering Allt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest Kfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till Fröslunda DO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskriminering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.